NavMenu

U projekte na primorju uloženo više od 1,86 mlrd EUR - U toku i realizacija značajnih turističkih investicija na sjeveru

Izvor: eKapija Petak, 15.10.2021. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
U prioritetne projekte u oblasti turizma je od početka njihove realizacije uloženo više od 1,86 mlrd EUR, saopšteno je iz Vlade.

Kako je objavljeno u dokumentu, najviše se investiralo u opštini Tivat - 1,2 mlrd EUR. U Herceg Novom su realizovane investicije u iznosu od 712 mil EUR, dok je u projekte u Ulcinju uloženo 24 miliona, a u Budvi 11,5 mil EUR.

- Otvaranje hotela One & Only u okviru Portonovog i priprema dokumentacije za nove hotele kategroija 5 zvjezdiva ukupnog kapaciteta 440 smještajnih jedinica u okviru projekata Luštica Bay i Porto Montenegro predstavlja jasan pokazatelj da pandemija uzrokovana koronavirusam nije značajnije uticala na dinamiku realizacije prioritetnih investicija na primorju - navodi se u informaciji koju je Vlada Crne Gore usvojila na poslednjoj sjednici.

U informaciji je zaključeno da se većina prioritetnih projekata iz oblasti turizma realizuje se u skladu sa obavezama iz ugovora i investicionih programa, a uočena su manja dstupanja u pogledu dinamike realizacije planiranih aktivnosti.

Kada je riječ o projektu Kolašin 1600, tokom prvih šest mjeseci ove godine uloženo je 461.412,70 EUR, dok je u projekat do sada ukupno investirano oko 2,4 mil EUR. U okviru ovog projekta planirana je gradnja hotela K-16 koji će imati 4 zvjezdice, 116 smještajnih jedinica, a kojim će upravljati hotelska grupacija Accor. U toku su radovi na objektu S, a u pripremi je tender za izgradnju apatmana - objekat Q.

Investicije se sprovode i u okviru bivšeg vojno turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku. Do sada je u ovaj projekat uloženo nešto više od milion eura, a izgradnja hotela Chedi još uvijek nije počela. Naime, Centar za svjetsku baštinu (IUCN) dao je preporuku da se ne dozvoli gradnja turističke infrastrukture poput hotela u okviru NP Durmitor, a sada se čeka odgovor UNESCO-a. Kompanija CK Ski je protiv držve podnijela tužbu radi nadoknade štete koja proističe iz ugovora o dugotočnom zakupu VTK Mediteran. Iz Vlada predlažu da se nakon odgovora od UNESCO krene u realizaciju projekta ili raskine ugovor.

Porto Montenegro je projekat čija je investicija premašila ugovoreni iznos od 450 mil EUR. Naime, u luksuzno naselje u Tivtu do sada je uloženo oko 754 mil EUR, od čega blizu 24 miliona u prvoj polovini ove godine. U okviru projekta trenutno je u toku gradnja kompleksa Boka Place.

U projekat Portonovi je do kraja prošle godine uloženo 651 mil EUR, dok je tokom prvih šest mjeseci 2021. investirano oko 12 miliona. Kako je navedeno, Portonovi trenutno posluje na visokom niovu, sa visokom popounjenošću svih hotelskih smještajnih kapaciteta. Postoji i značajno interesovanje za prodaju nakretnina, a izazov u ovom dijelu predstavlja pandemija koronavirusa. Iz Vlade podsjećaju da je u okviru ovog turističkog kompleksa otvoren u prvi One&Only hotel u Evropi sa 113 smještajnih jedinica i 10 brendiranih vila.

U projekat Luštica Bay je do sada uloženo 293 mil EUR. Za 2021. godinu planirani je ulaganje 66,6 miliona, od čega je tokom prvih šest mjeseci realizovano 27,2 mil EUR.

Kada je riječ o projektu Plavi horizonti u Tivtu, do sada je u projekt uloženo oko 73,9 mil EUR, a samo ove godine2,9 miliona. Radovi teku i na ostrvu Lastavica, pa je u rekonstrukciju tvrđave Mamula do sada uloženo 15,75 mil EUR. Kako je naznačeno, u planu je otvaranje jedinstvenog hotela muzejskog karaktera sa 5 zvjezdica i 34 hotelske sobe.

Kada je riječ o izgradnju hotela Kraljičina plaža na Svetom stefanu, od planiranih 73 mil EUR, u projekat je do sada uloženo 11,5 miliona. Za dalji razvoj ove investicije Vlada predlaže inteziviranje dijaloga sa investitorom, kompanijom Adriatic properties, radi rješavanja svih otvorenih ptanja u vezi sa ugvorima o zakupu, kako bi se obezbijedila dalja izgradnja objekta.

U prioritetne projekte u oblasti turizma uvrštena je i valorizacija dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera - hoteli Bellevue i Olympic, a ugovor je potpisan sa konzorcijumom Karisma Hotels Adriatic Montenegro. Do sada je u projeka uloženo cca 24 mil EUR kroz dvije investicione faze, kao i milion euta realizovanih za naredne faze. U prvoj polovini 2021. uloženo je oko 650.000 EUR.

Na kraju tu je i projekat Montrose koji se realizuje na Luštici, a u okviru koga će biti izgrađen i hotel Ritz-Carlton Montenegro. Planirana je gradnja objekta mješovitog modela poslovanja sa 120 hotelskih jedinica i 180 apartmana. Planirano je da prva faza gradnje bude završena na ljeto 2023. godine, a u projekat je do sada uloženo 34 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.