Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.10.2021.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Baru planirana gradnja olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Snapper 68/shutterstock.com)
Opština Bar planira izgradnju olimpijskog bazena u naselju Topolica, na parceli površine 18.405 m2. Predviđena je gradnja zatvorenog ili otvorenig gradskog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima.

Za realizaciju ovog projekta Opštini su izdati i urbanističko-tehnički uslovi, a kako se može vidjeti u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, gradnja je planirana na urbanističkoj parceli UP 5, u obuhvatu DUP-a Topolica III.

Kako stoji u dokumentu, ova lokacija predviđena je za gradnju objekata čija je namjena turizam, centralne djelatnosti, stanovanje veće gustine, sport i rekreacija. Kada je riječ o sportskim terenima, odnosno bazenu, naznačeno je da mogu biti pokriveni lakim montažno-demontažnim konstrukcijama.

Izgradnja soprtsko rekreativnih sadržaja planirana je na dijelu rasadnika mediteranskog u ukrasnog bilja, u Zoni B na UP 3 i UP 5, na površini od 20.143 m2. Formiranje sportsko-rekreativnih površina podrazumijeva izgradnju otvorenih i zatvorenih sportskih terena i parkovskih površina koje zajedno sa postojećim sportskim centrom na UP 4 treba da čine jedan estetski i sportsko rekreativni kompleks.

- Preporučuje se zajedničko idejno rješenje ili idejni projekat za lokaciju koju bi činile UP 5 i UP p5 u Bloku 6, Zona C - zelena površina, kako bi se formirala jedinstvena oblikovna i vizuelna cjelina kompleksa. Za realizaciju sadržaja u ovom bloku neophodno je rušenje postojećeg staklenika - stoji u dokumentu.

Naznačeno je i da je za realizaciju planiranih sadržaja neophodna je sanacija terena u smislu uređenja, odnosno zatvaranja kanala za navodnjavanje i svođenje atmosferskih voda u planiranu atmosfersku kanalizaciju.

Kao potencijali prostora navode se njegova dobra saobraćajan povezanost sa atraktivnim kontaktnim zonama i blizina mora.

U izdatim urbanističko-tehničkim uslovima date su i preporuke za smanjenje uticaja i zaštitu od zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda, zaštitu životne sredine, uslovi za pejzažno oblikovanje i slično.

Podsjetimo, izgradnju bazena u Baru nedavno je najavio i v.d. direktora Uprave javnih radova Boro Lučić. Naime, govoreći o završetku radova na bazenu u Kotoru, on je rekao da primorskim opština nedostaju bazeni, ističući da je moguća njihova gradnja u Herceg Novom, Baru i Budvi.

Ideja o izgradnji olimpijskog bazena u Baru nije nova, pa je 2014 godine tadašnja lokalna vlast najavila da će, u saradnji sa Vaterpolo savezom Crne Gore, graditi bazen na Topolici. Kako je tada rečeno, gradnja je planirana u okviru DUP-a Topilica 3 u okviru kojeg se nalazi sportska dvorana. Tada je osnovna ideja bila da to bude olimpijski bazen zatvoreno-otvorenog tipa, koji će ispunjavati sve standarde za odigravanje sportskih takmičenja i održavanje treninga. Pored toga, bazen će se koristiti kao gradski i služiti za rekreaciju građanima Bara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE