NavMenu

Kriza energenata na svjetskom tržištu: Struja u Crnoj Gori može poskupiti najviše do 6%

Izvor: Cafe Del Montenegro Četvrtak, 14.10.2021. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/NickyPe)Ilustracija
Zemlje širom svijeta, pa i u Evropi i regionu, suočavaju se sa energetskom krizom, zbog ogromnog rasta cijena energenata. U Crnoj Gori, prema odluci Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, cijena struje za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju toj kategoriji, ne može da raste preko šest odsto u naredne dvije godine. Dakle, koliko god da se povećavaju cijene energenata na tržištu, i ukoliko bi Crna Gora imala potrebu za dodatnim uvozom, računi za građane, odnosno domaćinstva i male potrošače, ne bi mogli porasti više od šest odsto, kazali su za portal CdM iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Međutim, iz RAE za CdM pojašnjavaju da Zakon o energetici propisuje da, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu prouzrokovanog neočekivanim nedostatkom energije ili krizne situacije, Vlada može uvesti dodatne mjere.

- Cijene električne energije u Crnoj Gori se slobodno formiraju na organizovanom tržištu ili ugovorom između prodavca i kupca, s tim što se do kraja 2022. godine obezbjeđuje poseban vid zaštite kupaca iz kategorije domaćinstva i mali kupci koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva. Formiranje cijene električne energije na maloprodajnom tržištu zavisi od brojnih faktora i predstavlja poslovnu odluku snabdjevača. Dešavanja na veleprodajnom tržištu električne energije mogu uticati na maloprodajno tržište, poslovanje snabdjevača, a time i na odluke snabdjevača o formiranju cijena za kupce - pojašnjavaju za portal CdM iz RAE.

Iz Regulatorne agencije za energetiku podsjećaju da je važeći zakonski okvir obezbijedio zaštitu kupaca iz kategorije "domaćinstva i mali kupci koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva".

- Obezbijedio je da u 2017, 2018. i 2019. godini, uz mogućnost produžetka njegove primjene za tri godine ako Regulatorna agencija za enegetiku i regulisane komunalne djelatnosti procijeni da nijesu ispunjeni uslovi za postojanje likvidnog tržišta. Polazeći od navedenog zakonskog ovlašćenja, Agencija je krajem 2019. godine donijela Odluku o produženju ograničenja povećanja cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva za period 2020-2022. godine, i to najviše do 6%, za svaku godinu pojedinačno, u odnosu na prethodnu godinu - ističu iz Agencije.

Iz RAE za CdM kažu da elektroenergetski subjekat koji je nosilac licence za snabdijevanje ima obavezu isporuke električne energije krajnjim kupcima, pa samim tim i obavezu nabavljanja struje, bilo od proizvođača iz Crne Gore, bilo od trgovaca električne energije.

- Sigurnost snabdijevanja, kao sposobnost sistema električne energije da kontinuirano snabdijeva kupce, podrazumijeva da je potrebi svakog potrošača za električnom energijom odgovoreno u momentu kad je ista nastala. Zakon o energetici, pak, propisuje da ukoliko dođe do poremećaja na tržištu prouzrokovanog neočekivanim nedostatkom energije, neposredne ugroženosti nezavisnosti i cjelovitosti države, prirodnih nepogoda i tehnoloških katastrofa (krizne situacije) Vlada može uvesti dodatne mjere - naglašavaju u Agenciji.

Podsjetimo, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin kazao je ranije da za sada ne razmišljaju ni o restrikcijama ni o poskupljenju struje. Cijena električne energije, kako je saopštio, na berzi je dostigla 200 €/MWh, a EPCG je domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po cijeni od 43 €/MWh.

Rovčanin je rekao da do restrikcija može doći jedino usljed više sile, havarije u prenosnoj i distributivnoj mreži. Takođe, kaže on, energetski bilans Crne Gore zavisi kako od hidroloških prilika, tako i od stabilnog rada TE Pljevlja.

On tvrdi da je situacija u državi je stabilna, iako se u akumulacijama bilježi manjak vode u odnosu na bilansne planove.

Ipak, Rovčanin se nada kišnom periodu i da će se, a na šta kaže upućuju svi relevantni pokazatelji, "dotoci na našim rijekama, kao i nivoi u našim akumulacijama popraviti". Stoga, izvršni direktor EPCG smatra da Crna Gora neće biti u situaciji da razmišlja o uvođenju restrikcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.