NavMenu

KAP izašao iz stečaja nakon osam godina

Izvor: Mina Četvrtak, 14.10.2021. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Vlada Crne Gore/Screenshot)
Kombinat aluminijuma (KAP) izašao je iz stečaja rješenjem Privrednog suda još 30. avgusta, tako da je potpuno upravljanje fabrikom preuzeo Uniprom Veselina Pejovića, potvrđeno je Vijestima.

Vijesti nijesu mogle dobiti komentar od sada već bivšeg stečajnog upravnika Veselina Perišića, koliko novca je isplaćeno povjeriocima i da li su okončani svi sudski postupci ili su zbog njih ostavljene rezervacije.

U KAP je 8. jula 2013. godine uveden stečaj zbog duga od 386 mil EUR. Uvođenje stečaja prouzrokovalo je otkaze za svih 1,2 hiljade zaposlenih, od čega je polovina tog broja angažovana tokom stečaja.

Neposredno nakon uvođenja stečaja i prije njega država je platila oko 130 mil EUR, jer je Vlada 2009. godine dala garancije na kredite KAP-a koji su uzeti dok je kompanijom upravljala firma CEAC ruskog milijardera Olega Deripaske.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je u aprilu ove godine pokrenulo postupak zbog davanja tih garancije, zbog toga što nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi, jer je kompanije imala negativnu vrijednost kapitala.

Tužilaštvo je tada saslušalo 14 bivših funkcionera i službenika zbog davanja ovih garancija.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tada je kazala da je država davanjem tih garancija oštećena za 127 miliona EUR.

Tužilaštvo tereti tadašnje funkcionere i službenike da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom davanja garancija KAP-u i nikšićkim Boksitima i tim firmama pribavili protivopravnu imovinsku koritst.

Vlada je 2013. tražila stečaj zbog do tada palih garancije od 25 mil EUR, ali i zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac, koji je država dužna KAP-u, iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Uniprom je preuzeo KAP u julu 2014. godine, nakon što je njime godinu upravljao državni Montenegrobonus.

Uniprom je za najveći dio imovine KAP-a dao ponudu od 28 mil EUR, ali je naknadno cijena smanjena za sedam miliona jer nije mogao preuzeti dio imovine pod sporovima.

Manji dio imovine bivše fabrike kupilo je više drugih firmi.

Vrhovni sud je 16. marta ove godine donio konačno rješenje kojim je odbijen zahtjev Uniproma za revizijom ranije donijetih presuda Privrednog i Apelacionog suda u korist stečajne uprave.

Uniprom je tražio reviziju ranijih presuda kako bi se imovinski sporovi i troškovi rješili na teret stečajne uprave.

Odbacivanjem revizije postale su pravosnažne presude kojima je utvrđeno da je KAP u stečaju ispunio sve svoje ugovorne obaveze prema Unipromu.

Prema tim presudama, Uniprom postoje vlasnik imovine KAP-a u stečaju u zatečenom stanju. To je i bio jedan od osnova za prestanak potrebe za stečajem.

Nakon toga počelo je formalno djeljenje otkaza zaposlenima koji su nakon jednog dana ponovo zapošljavani u Unipromu ili povezanim firmama. Zbog tog otkaza i jednog dana na Birou rada, ti zaposleni su ostvarili pravo na isplatu otpremnina prema ranije usvojenom socijalnom dijalogu. Isplata otpremnina koštala je državu preko dva miliona EUR.

Stanje na tržištu sada je i više nego dobro za novog vlasnika KAP-a i pored značajnog rasta cijena električne energije, jer još veći rast cijena na međunarodnim berzama bilježi aluminijum.

U srijedu je tona aluminijuma na LME berzi koštala 3,05 hiljada USD, što je najveća vrijednost od ekonomskog buma 2008. godine.

Samo od početka ove godine cijena tone aluminijuma je porasla za hiljadu USD. U prilog vlasniku ide i trend jačanje dolara u odnosu na euro koji je prisutan u posljednje vrijeme.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.