NavMenu

Kompanija repera Snoop Dogg-a ulaže u portugalski startap koji se bavi kanabisom

Izvor: Euronews Srbija Srijeda, 13.10.2021. 15:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)Ilustracija
Američki reper Snup Dog (Snoop Dogg) odlučio je da uloži novac u rastuću evropsku industriju kanabisa. On je jedan od osnivača kompanije Casa Verde, investicionog fonda koji se fokusira na industriju kanabisa.

Kako je saopšteno, uložili su 15 mil USD (13 mil EUR) u portugalsku startap firmu za medicinski kanabis Ejskan (AceCann), što je prva investicija ove američke kompanije u Evropi.

Izvršni direktor Ejskana Pedro Gomeš rekao je za portal Sifted da ovo ulaganje znači da se u njihov startap vjeruje.

- Znajući da nam se Casa Verde pridružio, uz njihove rezultate u SAD i činjenicu da im je ovo prva investicija u Evropi, definitivno je dokaz kvaliteta za nas - rekao je Gomeš.

Portugalski startap, osnovan 2019. godine, saopštio je da će ova sredstva da iskoristi za razvoj "najsavremenijeg proizvodnog pogona" u Vendas Novasu, nedaleko od Lisabona.

- Odlučili smo da obavljamo svoj posao u zatvorenom objektu, što nas već razlikuje od većine evropskih projekata - rekao je Gomeš.

Na internet-stranici Ejskana piše da legalizacija kanabisa zahvata čitavu Evropu, pa da samim tim i oni predviđaju veliki rast tražnje za kanabisom i ekstraktima visokog kvaliteta.


Evropski "talas" kanabisa

Iako je kanabis u Evropi ilegalan, neke zemlje dozvoljavaju upotrebu u medicinske svrhe, a industrija brzo raste.

Očekuje se da će evropsko tržište kanabisa dostići 3,2 mlrd EUR do 2025. godine, prema Evropskom izvještaju o kanabisu.

Već je 60.000 ljudi prvi put u Evropi moglo da pristupi ljekovima od kanabisa 2020. godine, što je ukupno dovelo do 185.000 pacijenata za godinu dana.

Njemačka bi u dogledno vrijeme mogla da legalizuje kanabis za sve odrasle osobe, jer su sve tri stranke koje učestvuju u koalicionim pregovorima nakon septembarskih izbora za za ublažavanje zabrane posjedovanja kanabisa.

Očekuje se da će se još evropskih zemalja, uključujući Švajcarsku i Holandiju, otvoriti mogućnostima legalizacije kanabisa u narednih nekoliko godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.