Izvor: eKapija | Srijeda, 13.10.2021.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zajedničkim naporima učiniti zemlje Zapadnog Balkana digitalnim i bolje povezanim - Cilj priprema regiona za implementaciju 5G tehnologije

Tamara Srzentić, Zdravko Krivokapić i Majlinda Bregu
Tamara Srzentić, Zdravko Krivokapić i Majlinda Bregu (Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija)
Osnovno opredjeljenje Vlade Crne Gore je pametan, održiv i inkluzivan pristup, a da bi se to moglo realizovati u praksi neophodna je digitalna transformacija koja je jedan od glavnih zadataka ove Vlade, saopšto je premijer Zdravko Krivokapić.

On je na otvaranju Sastanka na visokom nivou u okviru trećeg dana Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, koji se održava u Podgorici, kazao da tehnologije olakšavaju život, čine ga kvalitetnijim sa mogućnošću brže komunikacije.

- Tehnologija je prisutna, ali ne treba da budemo robovi tehnologije. Ona treba da služi čovjeku, a ne čovjek njoj. Na četvrom Digitalnom samitu obrađene su četiri krucijalne teme, koje obuhvataju sve što je karakteristika današnjeg trenutka, a prvo su digitalne vještine i kompetencije. Upravo je tu veza koju preslikavamo kroz oblast koja treba da bude najviše zastupljena u našem obrazovanju. Druga važna tema je digitalna ekonomija. Kada to primijenimo u svakodnevnom životu imaćemo ono što je najvažnije, a to je da naš odgovor na sva dešavanja bude takav da izbjegnemo gubljenje vremena - kazao je Krivokapić.

Veoma značajna dimenzija je, kako je rekao, povezivanje i komunikacija.

- Tu svi zajedno možemo da dobijemo. Posljednja oblast je, možda, najspecifičnija, jer se u njoj dešavaju i najveći problemi, a to je bezbjednost i to bezbjednost koja je digitalnog karaktera i predstavlja izazov za sve nas - rekao je Krivokapić.

Ukazao je da je pandemija koronavirusa nametnula jednu dobru stvar, a to je da bude što više digitalnog i da pređemo na način razmišljanja koji je digitalan.

- Ovo je vrijeme u kome pobjeđuje znanje, a znanje bez digitalne transformacije danas je kao nekad u Srednjem vijeku, kada je neko imao znanje, ali nije znao da piše. To je poruka o kojoj treba svi da razmislimo i da zajedničkim naporima učinimo region digitalnim i bolje povezanim - poruka je Krivokapića.

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, smatra da se mora uzeti u obzir digitalna stvarnost svih građana regiona.

- Imamo više od 10 miliona aktivnih korisnika Facebooka u zemljama Zapadnog Balkana i nedavni pad sistema je pokazao ne samo koliko zavisimo i oslanjamo se na digitalne tehnologiije i društvene mreže, nego i širu sliku kakav uticaj digitalnih tehnologija može biti - rekla je Bregu.

Digitalne tehnologije, kako je objasnila, utiču na marketinške kampanje, dominirajuće vijesti, politike, obrazovanje, transformišu medicinu.

- Digitalna transformacija koristi naše lične podatke u dobre ili loše svrhe, mijenja poslove, inspiriše zaposlene, ali i sve nas izlaže riziku sajber napada - kazala je Bregu.

Istakla je da je cilj da se smanje troškovi rominga sa zemljama Evropske unije, a do 2027. biće smanjeni za 90% za trenutno najskuplje mobilne mreže zemalja Zapadnog Balkana.

- Pripremanje regiona za tehnologiju 5G, širokopojasnu mrežu za 95 odsto domaćinstava za period u naredne tri godine je naš cilj. Svakodnevno se suočavamo sa pitanjem da li je regionalna saradnja dovoljna kako bi se naše ekonomije i životi promijenili nabolje? Znate dogovor na ovo pitanje, ali to ne može biti uspješna priča bez procesa evropeizacije naših zemalja - rekla je Bregu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kazao je da je potrebno nastaviti raditi na smanjenju troškova rominga između zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana, a kako bi se to ostvarilo izgrađena je mapa puta, čiji je cilj smanjenje tarifa, poboljšanje poslovnog okruženja za operatere i otvaranje brojnih mogućnosti za ekonomski razvoj regiona kroz reforme.

- Pozivam sve telekom operatere da se pridruže procesu i da brzo primijene ovu mapu puta. To je mogućnost da budemo svi na dobitku, kako kompanije tako i pojedinci u cijelom regionu. Imamo okvir koji je potreban za pružanje podrške digitalnoj transformaciji zemalja Zapadnog Balkana, ekonomski investicioni plan ističe naše zajedničke prioritete i pruža značajnu finansijsku podršku. Dogitalna infrastruktura je jedna od njegovih ključnih komponenti - kazao je Varhelji.

Za kreiranje tržišta koja dobro funkcioniše nisu, kako je rekao, dovoljne samo investicije već je potrebno reformisati i regulatorno okruženje.

Direktorica zdravstvenog Sistema za zemlje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Natasha Azzopardi Muscat, kazala je da su ekonomije koje su najbolje odgovorile na pandemiju upravo one koje imaju istoriju strateških investiranja u integrisane sisteme zdravstva, koji su praćeni zrelim, digitalnim ekosistemima.

- Pristup kvalitetnim podacima u realnom vremenu bio je ključan za uspjeh u razvoju blagovremenog i odgovarajućeg odgovora na pandemiju i da se osnaži stanovništvo da bolje upravlja svojim zdravljem. Ali ovaj pristup i dalje nije blizak brojnim evropskim zemljama. Dosta podataka koje imamo u našim zdravstvenim sistemima u velikom dijelu regiona i dalje se zasniva na papiru. Zato se mora povećati fokus na digitalizaciju - rekla je Muscat.

Panedmija koronavirusa naučila nas je, kako je kazala, brojnim lekcijama, a najvažnija je da je kordinisana akcija jedini efikasan pristup kako bi se adresirali zdravstveni izazovi.

- Tehnologije u oblasti zdravstva su neophodne za bolju sigurnost u toj oblast i ekonomski prosperitet. Digitalna transformacija nam omogućava bolju povezanost sa zdravstvom, socijalnom zaštitom i sektorom obrazovanja - rekla je Muscat.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju, a važnost samita je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market - CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore, dok je generalni sponzor kompanija M:TEL.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE