NavMenu

Elektronergetski sistem Crne Gore stabilan - EPCG ne razmišlja o restrikcijama i poskupljenju struje

Izvor: eKapija Utorak, 12.10.2021. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna i svi potrošačli su redovno snabdjeveni električnom energijom i pored činjenice da se zemlje širom svijeta, pa i u Evropi i regionu, suočavaju sa energetskom krizom, zbog rasta cijena energenata, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Cijene elektične energije i gasa su na svom istorijskom maksimumu, a sve prognoze ukazuju da će cijena energije rasti ne samo u sljedećoj, već i narednim godinama. Energetska kriza dešava se u teškom periodu uveliko poremećenog cjelokupnog tržišta i to upravo kada se društvo počelo oporavljati od uticaja globalne recesije usljed pandemije Covid 19.

- Elektroprivreda Crne Gore za sada posluje optimalno, bez dodatnih gubitaka a sve u cilju održavanja stabilnog snabdijevanja domaćinstava i privrede - navodi se u saopštenju.
Povodom medijskih napisa o mogućim restrikcijama i poskupljenju električne energije, izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, kaže da kompanija ne razmišlja ni o restrikcijama ni o poskupljenju električne energije, uprkos tome što je cijena na berzi dostigla 200 EUR/MWh, a EPCG je domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po cijeni od 43 EUR/MWh. Dodao je da je trenutna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna, iako se u akumulacijama bilježi manjak vode u odnosu na bilansne planove’.

- Rad TE Pljevlja, našeg ključnog postrojenja, trenutno je stabilan, a potrošnja je usklađena sa planovima. Ovo postrojenje trenutno pokriva 60% potreba konzuma Crne Gore. U slučaju da dođe do ispadanja TE Pljevlja sa mreže, bili bismo primorani da uvozimo 5 GWh dnevno, što bi značilo da nam je za uvoz, na dnevnom nivou, potrebno milion eura. Razlog ovome su veoma visoke cijene električne energije na tržištima, koje ovih dana dostižu 200 EUR/MWh. Podsjećamo da EPCG svim potrošačima prodaje električnu energiju po ponderisanoj cijeni od 43 EUR/MWh, pa je tako prosječan račun za prethodni mjeseci iznosio oko 25 eura. Kako ulazimo u kišni period, a svi relevantni pokazatelji upućuju na to da će se dotoci na našim rijekama, kao i nivoi u našim akumulacijama popraviti, cijenimo da nećemo biti u situaciji da razmišljamo o uvođenju restrikcija - naglašava Rovčanin.

Što se tiče zavisnosti Crne Gore od uvoza električne energije, Rovčanin kaže da je stanje kompleksno, ali se i u tom domenu potvrđuje važnost navedenih postrojenja za energetsku i ekonomsku stabilnost. Ističe da su električna energija i gas u poslednja dva mjeseca na berzama vrtoglavo poskupjeli za preko 100%, ali činjenica je da je proizvodnja EPCG diverzifikovana tako da se, na godišnjem nivou, iz hidroproizvodnje ostvaruje 53%, iz termoelektrane 38% i iz vjetroelektrana 9% proizvodnje, pa je lako je zaključiti da energetski bilans Crne Gore zavisi kako od hidroloških prilika, tako i od stabilnog rada TE Pljevlja.

- Kada posmatramo godišnji nivo, možemo reći da je Crna Gora u trenutnom energetskom balansu, tj. da je potrošnja jednaka proizvodnji. Tokom prvog i četvrtog kvartala, imamo viškove električne energije, budući da su to periodi sa povoljnim hidrološkim prilikama, dok tokom ljeta imamo manjak električne energije koju, zbog povećane potrošnje, izazvane potrebama turističke sezone, moramo da uvozimo. Naravno, sve veći uticaj na poslovanje EPCG ima i volatilnost cijena električne energije na tržištima Evrope, naročito tokom posljednje dvije godine, pa se, zbog nekih globalnih faktora, kao što su pandemija, situacija sa gasom, SO2 itd, poput cijelog svijeta, suočavamo sa nekim izazovima kojih nije bilo u toj mjeri tokom prethodnih decenija. Primjera radi, u 2021. godini su cijene za prvi kvartal bile 50 EUR/MWh, a do četvrtog kvartala su porasle na 200 EUR/MWh - ističe Rovčanin.

I pred navedene činjenice, dodao je, građani nemaju razloga za brigu, jer "ne razmišljamo ni o restrikcijama ni o povećanju cijene električne energije".

- Do restrikcija električne energije može doći jedino usljed više sile, havarije u prenosnoj i distributivnoj mreži. Takođe, moramo voditi računa i o likvidnosti kompanije, kako bismo bili u mogućnosti da servisiramo obaveze koje proizilaze iz ugovora o uvozu električne energije. Pogonska spremnost naših postrojenja je na visokom nivou i, dok god su TE Pljevlja i hidroenergetski objekti u funkciji, bićemo u poziciji ne samo da održavamo energetsku i ekonomsku stabilnost Crne Gore, nego i da djelujemo u pravcu izgradnje novih postrojenja - rekao je.

Dodaje i da će EPCG i dalje nastaviti da stimuliše potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze, a što je u ovom trenutku jako važno u cilju održavanja stabilnosti sistema.

- I pored činjenice da je sistem stabilan, EPCG poziva sve potrošače, da zbog aktuelne situacije,koje se reflektuje i na naš elektroenergetski sitem, racionalno koriste električnu energiju kako bi svi zajedno odrzali sistem stabilnim, posebno imajući u vidu neizvjestnost po pitanju aktuelne energetske krize - zaključuje Rovčanin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.