NavMenu

Robotizacija poljoprivrede - Roboti Tom, Dik i Hari otkrivaju korov, spaljuju ga i obavljaju setvu (VIDEO)

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 11.10.2021. 13:34
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Na tržištu se javlja sve više startap kompanija koje proizvode robote namenjene poljoprivredi. Cilj im je da smanje troškove rada, vremena i repromaterijala uz istovremenu proizvodnju dovoljno hrane za sve brojnije stanovništvo.

Jedna od novijih na sceni poljoprivredne robotizacije je britanska Small Robot Company (SRC) koja je razvila više robota, a riječ je o Tomu, Diku i Hariju. Proljetos su objavili da je Tom komercijalno dostupan i da je počeo da se koristi na britanskim farmama, objavio je Food and farming technology.

On koristi GPS i vještačku inteligenciju za digitalno mapiranje usjeva.

- Stvara pregled svake biljke na parceli, prepoznaje ih, mapira, a potom prati njihov rast - pojasnio je osnivač i predsednik ove kompanije Sem Vatson Džons.

Dodao je da ovaj robot prikuplja različite podatke o usjevima poput zdravstvenog stanja biljaka i snabdjevenosti hranivima. Trenutno ima mogućnost rada u pšenici, a očekuje se da će biti dostupan i za druge vrste. Na računaru se mogu vidjeti snimci zabilježeni kamerama na osnovu kojih se otkriva kakva je zakorovljenost u polju.

Nakon što Tom obavi posao, aktivira se robot Dik koji električnim udarima spaljuje korove, dakle, bez upotrebe hemikalija.

Za osam sati 20 hektara

Tom može da pokrije 20 hektara dnevno, prikupljajući šest terabajta podataka u periodu od osam sati. Kako kažu proizvođači, kompaktan je i otporan na vremenske uslove, a može da se koristi tokom cijele godine. Treći robot, Hari, u obliku je pauka i namijenjen je sjetvi usjeva.

SRC je jedna od novijih agrotehnoloških kompanija koja traži rješenja za budućnost agrara kojem prijete nesigurnosti vezane uz klimatske promjene, rastući broj stanovnika i pritiske tržišta da hranu održi jeftinijom.

- Produktivnost poljoprivrede ne raste u proizvodnji najvažnijih prehrambenih kultura. Ako se nešto ne promijeni, mnogi će poljoprivrednici prestati s radom - upozorio je Vatson Džons.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.