NavMenu

Od sada u tržne centre bez nacionalne kovid potvrde

Izvor: eKapija Subota, 09.10.2021. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)Ilustracija
Od petka, 8. oktobra, se ukida Nacionalna digitalna Covid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju više od 1.000 m2 prostora, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako je navedeno, broj novooboljelih od koronavirusa u posljednje dvije sedmice opao je 40% u odnosu na period od prije dvije nedelje.

- Shodno tome, Vlada Crne Gore je odlučila da mjere u borbi protiv korona virusa budu prilagođene stanju na terenu - navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne Covid potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko 1.000 m2 prostora.

- U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom Covid sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne Covide potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana. To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo - objašnjeno je.

Ostali elementi digitalne Covid potvrde su: da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba posjeduje negativan PCR test na Covid-19 koji nije stariji od 72 sata; da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

- Podsjećamo da je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen tokom posjete Institutu za javno zdravlje poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane dio EU digitalnog sertifikata - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.