Izvor: Mina | Nedjelja, 10.10.2021.| 07:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privode se kraju neki od najvažnijih kapitalnih projekata u Crnoj Gori - Uskoro zatvoreni bazen u Kotoru, ski staze i žičara u Kolašinu, stadion na Cetinju...

Stadion Cetinje
Stadion Cetinje (Foto: YouTube/screenshot)
Uprava javnih radova ostvariće ove godine uspješne poslovne rezultate, uprkos otežavajućim okolnostima uslovljenim nedostatkom Zakona o budžetu u prvih šest mjeseci, kao i odgovarajuće kadrovske strukture zaposlenih.

- Više kapitalnih projekata, na čiji se završetak čekalo godinama, usljed više tehničkih i pravnih problema, u toku ove godine ubrzanom dinamikom radova uvedeni su u završnu fazu i privode se kraju - navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su rekli da je jedan od njih bazen u Kotoru, čija je rekonstrukcija počela još prije četiri i po godine, u toku kojih je bilo više problema i zastoja. Narednih dana će, kako su objasnili, biti sproveden postupak tehničkog prijema bazena i time se uspješno privesti kraju napori koje je Uprava iskazala prethodnih mjeseci da bi taj kapitalan objekat napokon bio stavljen u funkciju.

- Time ćemo konačno označiti završetak radova, na veliko zadovoljstvo građana Kotora i cijele Boke, a posebno članova Vaterpolo kluba Primorac, čime ćemo vaterpolo vratiti u Kotor. Na jugu naše zemlje završeno je i uređenje šetališta u Sutomoru, čime je znatno unaprijeđena turistička ponuda na opšte zadovoljstvo domaćina i gostiju ovog ljeta - navodi se u saopštenju.

Nakon višemjesečnog zastoja radova tokom prošle godine, na fudbalskom stadionu na Cetinju, u toku ove godine biće realizovani svi planirani radovi, a u zavisnosti od vremenskih uslova biće završeno i uređenje terena i postavljanje rasvjete.

- Jedno od najljepših sportskih zdanja u Crnoj Gori biće posebno obogaćeno postavljanjem najmodernije travnate podloge, takozvane hibridne trave, čime će se ovaj stadion priključiti velikanima evropskog i svjetskog fudbala i ubuduće omogućiti znatno unapređenje uslova za rad fudbalskih klubova i reprezentativnih selekcija, posebno mlađih kategorija - rekli su iz Uprave javnih radova.

Ski centar Kolašin 1600
Ski centar Kolašin 1600 (Foto: Uprava javnih radova)
Realizacija kapitalnih projekata intenzivirana je i na sjeveru države, gdje su radovi tokom ove godine ubrzani na svim gradilištima, tako da se danas privode kraju radovi na novoj žičari K7, koja će povezati skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450.

- Uvođenje ovakvih dodatnih sadržaja na ovom turističkom kompleksu, obezbijediće Kolašinu i cijelom sjevernom regionu snažno pozicioniranje na mapi atraktivnih zimskih turističkih destinacija. Pored ovih radova, shodno planiranom budžetu, u toku su aktivnosti na izgradnji ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, te Đalovića pećine - dodaje se u saopštenju.

U završnoj fazi građevinskih radova trenutno se nalazi više objekata u cijeloj Crnoj Gori, kao što su vrtići u Pljevljima i Podgorici.

- Uspjeli smo da se prevaziđe višemjesečni zastoj u radovima na više lokacija u Crnoj Gori, kao što je izgradnja nove osnovne škole Dušan Korać u Bijelom Polju čijim završetkom će se znatno unaprijediti situacija u školstvu. Takođe, nakon dužeg zastoja pokrenuti su i intenzivirani radovi i na Kući maslina u Baru, kompleksu specijalne policije u Podgorici i Domu starih u Nikšiću - rekli su iz Uprave.

Takođe poslije višegodišnjeg zastoja, uspjeli su da raspišu tender za nastavak radova na izgradnji Eko efikasne zgrade u Podgorici čime će napokon ta lokacija biti uređena i privedena namjeni.

OŠ Dušan Korać
OŠ Dušan Korać (Foto: Youtube/screenshot)
- Uporedo sa realizacijom kapitalnih projekata, Uprava javnih radova pokrenula je više aktivnosti u cilju modernizacije rada i veće transparentnosti prema građanima. S tim u vezi, Uprava će uskoro postati jedan od rijetkih državnih organa koji će imati svoju naprednu mobilnu aplikaciju, koja je u probnoj fazi, čime će građanima, medijima i svim zainteresovanima biti omogućeno da u svakom momentu imaju informacije o našem radu i projektima za koje smo nadležni - precizirali su iz Uprave.

U okviru aplikacije će biti postavljena i mapa projekata gdje će se moći pratiti status realizacije kapitalnih projekata u realnom vremenu.

Uprava je ove godine postala punopravan član Instituta za standardizaciju Crne Gore, i u saradnji sa ovom institucijom pokrenut je postupak uvođenja ISO standarda u menadžmentu građevinskih projekata.

- Paralelno sa uvođenjem standarda u rad uprave, menadžment je pokrenuo i uspostavljanje elektronskog menadžmenta gradilišta, koji će zamijeniti dosadašnju praksu koja nije bila efikasna u praćenju projekata, čime će se znatno unaprijedtiti kontrola radova i troškova. Uspostavili smo strogu kontrolu kvaliteta projektne dokumentacije kao i rada svih pravnih subjekata koji učestvuju u radu Uprave, što je rezultiralo uključivanje i direkcije za inspekcijski nadzor u kontrolu određenih projekata - navodi se u saopštenju.

Usvajanjem novog pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta stvoreni su uslovi za angažovanje mladog stručnog kadra, koji će uz pomoć iskusnih kolega raditi na projektima izgradnje nove budućnosti Crne Gore, a u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore potrudiće se da buduće generacije studenata budu uključene u rad Uprave i tokom studiranja, kao vid prakse.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE