NavMenu

Svjetska banka povećala prognozu rasta srpske ekonomije na 6%

Izvor: Tanjug Srijeda, 06.10.2021. 17:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
Svjestka banka je povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu za 1,0 procetni poen na 6,0%, u ažururanom jesenjem izvještaju o Svjetskim ekonomskim izgledima, objavljenom danas.

Privreda Srbije je počela da pokazuje znake oporavka od uticaja kovida-19 u prvoj polovini 2021, navodi se u dokumentu i napominje da je u prvom tromjesečju zemlja ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,8% međugodišnje.

Rast je ubrzan u drugom kvartalu i procjenjuje se na 13,7%, što je znatno iznad očekivanja, ističe Svjetska banka.

Kao rezultat toga, rast BDP-a Srbije za 2021. godinu je revidiran naviše na 6,0% sa ranije prognoziranih 5,0%, koliko se predviđalo u junu, piše u jesenjim prognozama ove međunarodne finansijske institucije.

U izvještaju se navodi da je brz rast izvoza podstakao oporavak, pri čemu je doprinos neto izvoza rastu iznosio 5,2 procentna poena u prvom kvartalu. Tokom drugog kvartala, međutim, pokretači rasta su se promijenili, tako da je glavni uticaj na rast BDP-a imala potrošnja, dodaje se dalje.

Svjetska banka predočava da su podrška države preduzećima za isplatu zarada radnicima o novčani transferi građanima u 2020. goini pomogli u sprečavanju skoka siromaštva.

Konstatuje se takođe da je to uticalo na rast fiskalnog deficita prošle godine na 8,1% BDP-a, te da se očekuje da će on biti smanjen na 6,9% BDP-a u tekućoj godini, uprkos nastavku ekspanzivnog paketa ekonomske pomoći privredi i građanima.


U izvještaju je, kako se navodi, inflacija dostigla vrhunac od 4,3 odsto na godišnjem nivou, a očekuje se da će se do kraja godine spustiti na oko 3,0%.

Dinar je ostao uglavnom stabilan u odnosu na euro, konstatuje SB i dodaje da je bankarski sektor Srbije ostao snažan, i da je nivo problematičnih kredita 3,6%.

Takođe se ističe da je deficit tekućeg računa znatno smanjen sa 6,9% BDP-a u 2019. na 4,3 odsto u 2020. godini, te da će u u ovoj godini vjerovatno biti ispod ranije projektovanog nivoa od 5,0%.

Svjetska banka očekuje da će se ekonomski oporavak Srbije nastaviti u drugoj polovini godine, a rast će biti dodatno pouprt paketom mera podrške građanima i privredi, vrijedan oko 4,5% BDP-a.

U srednjem roku predviđa rast od oko 4,0%, vođen uglavnom potrošnjom, dok će oporavak investicija biti sporiji uz, kako kaže, moguće negativne posljedice na zaposlenost i plate. Ovi srednjoročni izgledi će presudno zavisiti od oporavka svjetske ekonomije, sposobnosti suzbijanja kovida-19, tempa i dubine strukturnih reformi i razvoja političke situacije.

U neposredne prioritete države, Banka svrstava značajno smanjenje troškova poslovanja i poboljšanje kvaliteta infrastrukture.

Kao srednjoročne i dugoročne izazove navodi upravljanje starenjem stanovništva i klimatske promjene, što bi moglo da naškodi konkurentnosti srpske privrede.

Što se tiče ekonomija u okruženju, Svjetska banka predviđa rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini od 4,0%, u Hrvatskoj očekuje stopu rasta od 7,6%, u Crnoj Gori 10,8%, u Severnoj Makedoniji 4,6%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.