NavMenu

Gradnja cementare planirana u Otilovićima - Na odlagalištu laporca na Jagnjilu postoje sirovine za rad fabrike u narednih 100 godina

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 04.10.2021. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko dođe do realizacije projekta, cementara u Pljevljima gradila bi se u selu Otilovići, lokaciji koju je i prethodna vlast ucrtala u planska dokumenta. To je Vijestima potvrdio izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja Milan Lekić.

On je kazao da se Rudnik uključio u projekat izgradnje cementare u Pljevljima i da su o tome već dva puta razgovarali sa nadležnima u Vladi Crne Gore.

- Predstavnici Vlade obišli su lokaciju na kojoj je planirana izgradnja cementare i nakon razgovora sa njima veliki sam optimista da ova priča neće kao do sada ostati mrtvo slovo na papiru. Mislim da se ne razmišlja o promjeni lokacije i mislim da će se sa kompanijom koja tamo ima započete poslove naći zajednički jezik, da li kroz partnerstvo ili će Rudnik uglja i država otkupiti zemljište, a najvjerovatnije tako će biti - rekao je Lekić.

Izgradnja cementare, ističe on, trajala bi oko tri godine.

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević kaže da cio projekat mora da "nosi Vlada", a da Rudnik uglja mora biti dio priče.

Istakao je da Rudnik ima određeni kapital koji može da ponudi imamo obučene ljude, mehanizaciju, pravo na koncesije…

- Vlada Crne Gore izrazila je ozbiljnu spremnost da se u najskorije vrijeme pokrene proizvodnja cementa u Pljevljima - kazao je Janjušević, ističući da je Odbor direktora Rudnika uglja, početkom septembra uputio Vladi inicijativu za strateško partnerstvo u ponovnom pokretanju proizvodnje cementa.

Janjušević smatra da je strateško partnerstvo u proizvodnji cementa jedini ispravan put ka unapređenju poslovanja kompanije.

- Smatramo da Rudnik uglja treba da bude u fokusu izgradnje buduće fabrike cementa i drugih građevinskih materijala, odnosno da Rudnik i buduća fabrika cementa budu vlasnički i upravljački povezani jer kompanija raspolaže glavnim sirovinama, a kroz sistem EPCG raspolaže i energijom, kao i prostornim kapacitetima za izgradnju fabrike, što predstavlja resurse koji su odlučujući za razvoj projekta. Takođe, ostavljamo prostor svim zainteresovanim subjektima da se priključe inicijativi sa svojim resursima, a da stručni timovi Vlade odrede optimalnu strukturu buduće fabrike. U okviru inicijative naglasili smo i značaj opekarskih glina koje su u Crnoj Gori značajna mineralna sirovina i pružaju mogućnost izgradnje savremenih proizvodnih kapaciteta opekarske industrije. Posebno ako se ima u vidu stalan rast potražnje i potrošnje opekarskih proizvoda i činjenica da u Crnoj Gori ne postoje ovakvi industrijski kapaciteti. Pet od ukupno 14 ležišta i pojava opekarskih glina nalazi se u okolini Pljevalja - rekao je Janjušević.

Izgradnjom cementare, ističe Janjušević, otvorio bi se veliki broj radnih mjesta.

Ideja o izgradnji cementare u Pljevljima stara je nekoliko decenija. Tokom prošlogodišnje posjete Rudniku uglja delegacije Privredne komore, saopšteno je da na odlagalištu laporca na Jagnjilu postoje sirovine za rad fabrike cementa u narednih sto godina. Moglo bi se, kako je tada saopšteno, proizvoditi milion do 1,2 miliona tona cementa godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.