Izvor: Pobjeda | Utorak, 28.09.2021.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Građani u bankama drže 1,3 mlrd EUR - Štednja stanovništva za godinu porasla 5,5%

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Willfried Wende)
Crnogorski građani su na kraju jula u bankama držali 1,3 mlrd EUR, što je 34% ukupnih depozita u sistemu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Štednja građana porasla je 1,8% u odnosu na jun, dok je na godišnjem nivou zabilježila rast od 5,5%. Depoziti po viđenju, odnosno oni koji se mogu povući iz banke u svakom trenutku, činili su 65,2% štednje građana, dok se 34,8% odnosilo na oročene depozite.

Ukupni depoziti u bankama na kraju jula su bili 3,82 mlrd EUR, što je rast od jedan odsto na mjesečnom nivou, odnosno 1,2% za godinu.

Depoziti po viđenju činili su 74% ukupnih, a oročeni depoziti 24,1%. Preostalih 1,9% odnosilo se na sredstva na escrow računu.

- U strukturi ukupnih oročenih depozita najveće učešće imali su depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine 47,9% i od jedne do tri godine 32,7% - navodi se u Biltenu CBCG.

Rast kamata

Banke su na kraju jula odobrile ukupno 3,4 mlrd EUR kredita, što je rast od 3,1% na mjesečnom nivou. U odnosu na jul 2020. odobreno je 7,3% više kredita.

- Po osnovu kredita, banke su najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 75,6% - kaže se u dokumentu vrhovne monetarne institucije.

Prosječna ponderisana nominalna kamata po kojoj su banke u julu odobravale kredite bila je 4,87% i za godinu je porasla 0,17 procentnih poena. Nešto manje porasla je prosječna ponderisana efektivna kamata koja je iznosila 5,38%, što je 0,13 procentnih poena više u odnosu na jul prošle godine.

Dobra likvidnost

Ukupan kapital banaka na kraju jula bio je 620,6 mil EUR, 1,1% više na mjesečnom i godišnjem nivou. Bilansna suma banaka iznosila je 4,9 mlrd EUR i bilježi rast od 9,2% za godinu.

- U strukturi aktive banaka, u julu su dominantno učešće od 68,3% ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 19,6%, hartije od vrijednosti 10,9%, dok se 1,2% odnosilo na preostale stavke aktive - precizira se u Biltenu CBCG.

Likvidna aktiva banaka iznosila je 1,27 mlrd EUR i bila je za 130,3 miliona veća nego u junu, dok je u odnosu na jul 2020. godine porasla 347,3 mil EUR ili za trećinu.

- Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini na dnevnom i dekadnom nivou bili su iznad propisanih minimuma - zaključili su u CBCG. B. D.

Stranci na računima imaju 998 miliona

Prema podacima vrhovne monetarne institucije, nerezidenti su u bankama koje posluju na crnogorskom tržištu na kraju jula imali 998 mil EUR depozita. Njihova štednja za mjesec je porasla 65 miliona, a za godinu 229 miliona eura.

Depoziti privrede su 1,1 mlrd EUR, što je na godišnjem nivou porast od 207, a na mjesečnom 66 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE