NavMenu

Podrška razvoju inovacija u Crnoj Gori

Izvor: eKapija Utorak, 28.09.2021. 08:50
Komentari
Podeli
Jakov Milatović i Daniela Gašparikova (Foto: Gov.me/Z. Đurić)Jakov Milatović i Daniela Gašparikova
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, potpisali su Memorandum o razmijevanju za naredne tri godine, kojim će se osnažiti dalja saradnja u oblasti inovacija.

Potpisivanjem ovog memoranduma, kako je saopšteno, Ministarstvo i UNDP izražavaju želju da međusobno nastave, razvijaju i strukturiraju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, a u svrhu podrške razvoju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori.

- Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja pozicionirali su inovacije visoko na svojoj agendi, prepoznajući njihov značaj u ekonomskom razvoju zemlje i jačanju konkurentnosti. U tom smislu, u proteklom periodu radili smo veoma predano na unapređenju i stimulisanju inovacija kroz zakonski, strateški i institucionalni okvir, i sa zadovoljstvom mogu reći - postigli zavidne rezultate - istakao je ministar Milatović i podsjetio da je Vlada opredijelila značajna budžetska sredstva za razvoj inovacija u ovoj godini, gotovo 1,5 mil EUR, kako bi kroz konkretnu podršku, doprinijeli i podsticanju inovacione zajednice, kao i njenom razvoju.

Ministar se zahvalio Gašparikovoj i njenom timu na podršci i pomoći koja je omogućila da se ostvare veoma važni ciljevi koje su bili zacrtani početkom godine - zaokružen je pravni okvir koji je bio u vrlo izazovnom zatečenom stanju, izrađeni su podzakonski akti čime se omogućila implementacija podsticajnih mjere za razvoj istraživanja i inovacija, ali i brojne konkretne aktivnosti u realizaciji programa podrške, a osnovan je Fond za inovacije.

- Posebno bih istakao podsticajne mjere čiji je cilj da kroz brojne poreske i druge olakšice stimuliše privredu na razvoj zasnovan na inovacijama, porast ulaganja u ovom sektoru, stvaranje novih privrednih inovativnih društava, kao i stvaranje novih radnih mjesta, sa ciljem jačanja konkurentnosti i rasta crnogorske privrede - rekao je Milatović.

Milatović je kazao i da je Podrška UNDP-a u uspostavljanju Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju od velike važnosti za kvalitetnu implementaciju S3 okvira.

- Posebnu zahvalnost dugujemo UNDP-u za izradu veoma kvalitetnih Smjernica za sprovodjenje inovacionih programa koja će prije svega biti od velike pomoći inovativnoj zajednici. Naša saradnja ima punu važnost ukoliko je usmjerena na dobrobit društva i zajednice u cjelini, a mi smo dosadašnjim rezultatima to i pokazali, što me posebno raduje - zaključio je Milatović.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, ocijenila je da je Memorandum o razumijevanju još jedna potvrda uspješnog partnerstva UNDP-a i Ministarstva za ekonomski razvoj u oblasti razvoja inovacionog ekosistema.

- Naši zajednički napori usmjereni su prema zajedničkom cilju, a to je obezbijediti da inovaciona, naučna i istraživačka zajednica pronađu svoje zasluženo mjesto na balkanskoj i evropskoj mapi inovatora. Dalji razvoj i diverzifikacija crnogorske ekonomije zavisi od našeg suštinskog razumijevanja važnosti inovacija. Kreativni i inovativni pojedinci i zajednice imaju potencijal koji se postepeno usmjerava koristi za stalni rast inovativnih kompanija i inovatora u zemlji - rekla je ona.

UNDP je, zajedno sa Vladom Crne Gore, u prethodnom periodu radio na uspostavljanju pravnog okvira u oblasti inovacija - usvojeni su važni zakoni i podzakonski akti, izrađene smjernice za implementaciju inovacionih politika i definisani programi inovacija u skladu sa ključnim komponentama strategije S3.

- Naše zajedničko putovanje se nastavlja i radujemo se nizu aktivnosti usmjerenih prema daljem jačanju inovacionog ekosistema u Crnoj Gori u okviru druge faze projekta "Norveška za vas", koju podržava Vlada Kraljevine Norveške, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa UNDP - poručila je Gašparikova.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za naredne tri godine Ministarstvo ekonomskog razvoja i UNDP su se jasno opredijelili na zajedničko djelovanje i dalju podršku razvoju inovacija. U narednom periodu radiće zajedno na jačanju kapaciteta Fonda za inovacije Crne Gore, Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, itd.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.