NavMenu

Počinje Džada Film Fest u Podgorici

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.09.2021. 14:48
Komentari
Podeli
(Foto: Glavni grad Podgorica)
Šesto izdanje Džada Film Fest-a pod sloganom "Uprkos svemu", počinje večeras i trajaće do 29. septembra u Njegoševoj ulici, na platou ispred Narodne biblioteke Radosav Ljumović u Podgorici.

Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnje izdanje festivala će biti realizovano u nešto drugačijem formatu. Festival će trajati tri dana na jednoj lokaciji. Broj posjetilaca je ograničen na 50, a ulaz je besplatan za sve projekcije, uz prethodno ispunjen jedan od uslova propisanih mjerama Vlade Crne Gore.

- No, "uprkos svemu", uspjeli smo da sačuvamo dušu festivala i da ponovo zajedno uživamo u sedmoj umjetnosti, što vjerujemo da je jako važno za duhovno i kulturno uzdizanje u ovim nepredvidim vremenima - ističu organizatori.

Šesto izdanje festivala, posvećeno debitantskim ostvarenjima, publici će predstaviti četiri naslova koja će ispričati priču o ljudskim sudbinama, drami ljudske egzistencije, životnim odlukama, o borbama sa samim sobom.

Prvog dana, posvećenog francuskom filmu, a pod pokroviteljstvom Francuskog instituta, festival će otvoriti film "Jadnici" mladog francuskog reditelja Ladj Ly-a. Ovo debitanstko ostvarenje dobilo je gotovo sve nagrade na prestižnim svjetskim festivalima, uključujući Cannes Jury Prize 2019. godine, dok je 2020. godine bio nominovan za nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja. Iste večeri, publika će se prisjetiti maestralne "Delikatesne radnje" čiju režiju potpisuju Žan Pjer Ženet i Mark Karo.

Druge večeri festivala publici će se predstaviti mlada rediteljka Maša Nešković svojim debitantskim filmom "Asimetrija". Film se, prije svega, bavi emocijama i transformacijom ljubavnih odnosa tokom vremena.

Trećeg dana, na zatvaranju festivala, publika će imati priliku da pogleda film "Živ čovek", reditelja Olega Novkovića, sa Nikolom Đuričkom u glavnoj ulozi. "Živ čovek" je duhovita priča o jednoj funkcionalno-disfunkcionalnoj porodici Igora Đelića Đele koga tumači Nikola Đuričko.

Džada Film Fest održava se pod pokroviteljstvom Glavnog grad Podgorica, Sekretarijata za kulturu i sport, a uz veliku podršku Francuskog instituta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.