NavMenu

Ko će dobiti koncesiju za Aerodrome Crne Gore?

Izvor: Dnevne.me Ponedjeljak, 27.09.2021. 08:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MichaelGaida)Ilustracija
Tri kandidata za koncesiono preuzimanje Aerodroma Crne Gore (ACG) danas će se susresti sa predstavnicima Vlade.

Na događaju u podgoričkom hotelu Hilton, svoje viđenje budućnosti vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu prezentovaće Incheon International Airports Corporation iz Južne Koreje, grupa ADP konzorcijum - TAV Havalimanlari Holding i Aeroports Paris Intenacional sa sjedištima u Francuskoj i Turskoj, te Corporation America Airports iz Luksemburga.

Tender za zakup na 30 godina raspisan je 2019. godine. U uslovima za kvalifikaciju navodi se da će koncesionar odmah dati najmanje 100 mil EUR, imati godišnju obavezu od najmanje pet miliona, odnosno deset odsto koncesione naknade, a sve to uz 200 mil EUR investicija. Na konkurs se prijavilo se sedam kompanija, a komisija je zaključila da uslove ispunjavaju četiri - osim današnjih učesnica prezentacije, još i GMR Airports Limited iz Indije. Kako procedura nije završena prije početka pandemije kovid-19, tender je postao neizvjestan.

Nakon promjena koje je aktuelna Vlada izvršila u upravljačkim tijelima ACG, sredinom jula je za novog izvršnog direktora imenovan Goran Jandreoski.

U susret današnjoj prezentaciji, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović susreo se u petak sa državnim sekretarima u ministarstvima kapitalnih investicija i finansija, Zoranom Radunovićem i Brankom Krvavcem, izvršnim direktorom državnog avio-prevoznika Air Montenegro, Predragom Todorovićem, te Jandreoskim i njegovim zamjenikom Petrom Radulovićem.

Tom prilikom je iz Kabineta potpredsjednika Vlade saopšteno da treba "raditi na poboljšanju ukupne infrastrukture i boljem pristupu državi kroz avio-saobraćaj".

Podsjećamo, ACG su početkom septembra zatražili od Direktorata za građevinarstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upotrebnu dozvolu za radove u vazdušnoj luci u Podgorici, koji su završeni još 2005. godine, ali im ona još nije odobrena.

Upotrebna dozvola za zgradu s terminalima Aerodroma Podgorica konačno je izdata 30. juna ove godine. Ona je rekonstruisana tokom 2006. i 2007. godine. Nakon toga je komisija za tehnički pregled dala saglasnost na upotrebu novog objekta. U dokumentaciji koju su ACG predavali u više navrata tokom januara i februara 2020, te juna ove godine, nalazi se i potvrda o plaćanju opštinske naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od 16. januara 2021, a na osnovu ugovora iz 2006.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.