NavMenu

Rast indeksa i manji promet obilježili sedmicu na Montenegroberzi - Realizovano 30 transakcija, najveći udio imale državne obveznice

Izvor: Mina Nedjelja, 26.09.2021. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Ahmad Ardity)Ilustracija
Rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je saopšteno da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, porastao u drugom kvartalu 19%.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 rastao je 1,74% na 789,38 poena, a MONEX 2,21% na 11.327,07 bodova.

BDP je, prema preliminarnim rezultatima, u drugom kvartalu iznosio 1,13 mlrd EUR, dok je u istom periodu prošle godine bio 900,8 mil EUR.

Promet je iznosio 107,88 hiljada EUR i bio je 2,3 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 30 transakcija, dok su najveći udio u prometu imale državne obveznice, i to 46,16%.

Rasle su akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 19,8% na šest EUR i Svetog Stefana hotela 12,9% na 2,62 EUR.

Jačale su dionice Luke Bar 15,5% na 35 centi, Plantaža 9,2% na 11,7 centi, Port of Adrie 8,7% na 13 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) blago na 85,46 centi.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da je Crna Gora do kraja septembra ostvarila prihode od turizma u iznosu od 700 miliona EUR, koliko je i bilo planirano za ovu godinu.

On je rekao da je Ministarstvo u martu ove godine planiralo prihode od turizma na nivou od 700 mil EUR.

- Sa velikim zadovoljstvo mogu da kažem da smo, u odnosu na sve informacije koje imamo i kojima raspolažemo, 700 mil EUR ostvarili u prva tri kvartala, odnosno do kraja septembra - rekao je Milatović na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone.

Slabile su ove sedmice akcije Solane Bajo Sekulić 17,3% na 1,15 EUR, Marine Bar 5,1% na 2,05 EUR, Jugopetrola i HTP Ulcinjske rivijere po 3,6% na 10,6 EUR, odnosno 2,7 EUR.

Pale su dionice Elektroprivrede (EPCG) tri odsto na 3,2 EUR. Ta kompanija je ove sedmice raspisala tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kilovata (kW).

Kako je saopšteno iz EPCG, tender vrijedan 19,9 mil EUR je otvoren do 25. oktobra, a u četiri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

- Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina - navodi se u saopštenju.

Slabile su akcije Crnogorskog Telekoma 1,7% na 1,18 EUR. Akcionarima Crnogorskog Telekoma u srijedu je počela isplata dividende.

- Na redovnoj Skupštini akcionara odlučeno je da se dio dobiti ostvarene u finansijskoj prošloj godini u iznosu od 945,48 hiljada EUR isplati akcionarima kao dividenda, odnosno bruto iznos od 0,02 EUR po akciji, dok će se dio dobiti u iznosu od 211,79 hiljada EUR raspodijeliti u zadržanu dobit - navodi se u saopštenju.

Bruto iznos dividende po akciji je 0,02 EUR.

Ove sedmice održana je i panel diskusija Crnogorskog Telekoma na kojoj je saopšteno da bi u Crnoj Gori do kraja naredne godine trebalo da bude puštena u komercijalni rad 5G tehnologija, a do tada je neophodno dodatno raditi kako bi se obezbijedila njena puna primjena.

Direktor Sektora za digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu, Dušan Banović, podsjetio je da je ta kompanija prva u Crnoj Gori uspješno testirala 5G mrežu u takozvanim "realnim uslovima" u Bijelom Polju i Beranama.

- Krenuli smo i cilj nam je da edukujemo javnost sa što više konkretnih primjera, kako bi otklonili sve nedoumice koje imaju građani. Cilj nam je i da predstavimo sve benefite i dobre stvari za društvo, koje će 5G donijeti, kao i da ukažemo da je potrebno dodatno raditi na svim nivoima da bi se obezbijedila puna primjena 5G tehnologije u narednih pet, deseti ili 15 godina - rekao je Banović.

Državnim obveznicama se trgovalo za 49,8 hiljada EUR.

Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, njih deset, ostvarile su u drugom kvartalu neto dobitak od 22,65 miliona EUR, što je 1,45 hiljada odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Montenegroberze.

Neto rezultat deset kompanija koje ulaze u sastav indeksa MNSE10 iznosio je u istom periodu prošle godine 1,46 miliona EUR.

Najveću apsolutnu neto dobit za šest mjeseci ove godine ostvarile su EPCG od 17,09 mil EUR i CGES od 8,64 mil EUR.

- Najveće smanjenje gubitka u apsolutnom iznosu bilježe Plantaže i to u iznosu od 1,46 mil EUR - precizira se u saopštenju.


"Montenegroberza je tu odluku donijela, jer se očekuje donošenje odluke državnog organa koja može značajnije uticati na cijenu finansijskog instrumenta", objasnili su iz Montenegroberze.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.