Izvor: eKapija | Petak, 24.09.2021.| 07:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen program za inovacije do 2024. godine - Uskoro prvi konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapa, vrijednost 200.000 EUR

(Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja)
Vlada Crne Gore usvojila je Program za inovacije 2021-2024, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako je navedeno iz ovog resora, prepoznajući značaj inovacija u ekonomskom razvoju zemlje i jačanju konkurentosti, Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja konstantno rade na unapređenju i stimulisanju inovacija kroz zakonske i strateške okvire.

- Cilj Programa za inovacije je da na jednom mjestu prikaže sve relevantne programske linije podrške inovacijama koje su planirane u narednom periodu, a koje će olakšati inovacionoj zajednici da prepozna sve instrumente koji će biti dostupni i usmjereni na cjelokupni ciklus razvoja inovacije: od same ideje do njene komercijalizacije i izlaska na tržište - navodi se u saopštenju.

Predloženi Program sadrži osam programskih linija Ministarstva ekonomskog razvoja, koje će se sprovoditi po osnovu javnih konkursa, a to su: programska linija predakceleracije startapova; podrške ranoj fazi razvoja startapova; klasterskim organizacijama u s3 oblastima, te eureka projektima. To su i programska linija za stimulisanje zaštite i razvoja pronalaska; za podsticanje inovacione kulture; za realizaciju edukativnih programa u s3 oblastima i programska linija za podršku učešću u eu okvirnom programu za istraživanja i inovacije "Horizont Evropa" - stub iii inovativna evropa.

- Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo je i prvi konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startap projekata, za koji je opredijelilo sredstva u iznosu od 200.000 EUR, sa vrijednošću podrške do 20.000 EUR po projektu. Raspisivanje konkursa očekuje se odmah nakon finalizacije podzakonskih akata za oblast inovacione djelatnosti, od kojih su dva ključna (Registar inovacione djelatnosti i finansiranje inovacionih programa i projekata) već objavljena u Službenom listu Crne Gore, dok je pravilnik koji se odnosi na evaluaciju inovativnih programa i projekata u završnoj proceduri usaglašavanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo - navodi se u saopštenju.

Razvoj inovacione zajednice podržava se kroz finansijsku pomoć za programe edukacije i obuke, organizaciju događaja, takmičenja, seminara, meetupova, zaštite intelektualne svojine i sl. Takođe, posebna podrška obezbijeđena je za učešće u EUREKA programu, a nakon 2021. godine biće otvorena posebna linija podrške i za Okvirni program za istraživanja i inovacije "Horizont Evropa". Iznos podrške obezbijeđen za ove namjene u 2021. godini iznosi 160.000 EUR.

Program za inovacije 2021-2024 sadrži i informaciju o programskom okviru Fonda za inovacije Crne Gore, koji se odnosi, prije svega, na krupnije linije podrške inovacijama za preduzeća (grantovi) i saradnji aktera u sistemu inovacija (kolaborativni grantovi), kao i linije podrške za "dokaz koncepta", inovacione vaučere, prenos tehnologije i zelene poslove. U cilju sprovođenja inovacione politike obezbjeđivanjem i usmjeravanjem finansijskih sredstava iz nacionalnih, međunarodnih i drugih izvora, Fond će posebnim programom utvrditi instrumente podrške i način korišćenja ovih sredstava.

- Ovaj Program, kao i podsticajne mjere ali i brojne druge novine i reformske aktivnosti u oblasti inovacija, kao i programi podrške Ministarstva ekonomskog razvoja biće prezentovani inovativnoj zajednici na događaju koji je planiran za 30. Septembar 2021 - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE