Izvor: Promo | Četvrtak, 23.09.2021.| 16:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi MBOX intermodalni terminal u Nišu počeo sa radom - Buduće novo čvorište kontejnerskog i intermodalnog transporta

Novi intermodalni kontejnerski terminal u Nišu, u Popovcu, kojim upravlja kompanija MBOX Terminals doo, pri kraju je izgradnje. U pitanju je željezničko-drumski intermodalni terminal, koji je kao kontejnerski depo počeo sa radom 15. septembra 2021. godine, dok se od novembra očekuje start željezničkog terminala i prijem prvih vozova. Cilj je da se pomenuti terminal postavi kao novo čvorište intermodalnog i kontejnerskog transporta na Balkanu.

Lokacija terminala je odabrana u skladu sa tržišnim i logističkim potrebama ovog regiona, s obzirom na prisustvo velikih proizvodnih postrojenja u Nišu, i njegovom regionu, kao i na budući razvojni potencijal. Pored cjelokupne centralne i južne Srbije, čiji robni tokovi većinski gravitiraju terminalu, MBOX može da pokriva i regione Kosova, zapadne Bugarske, kao i sjevernog dijela Sjeverne Makedonije.

- Upravo je lokacija terminala u Nišu najveća njegova prednost, jer se nalazi na trasi Koridora 10, u tački koja je čvorište puta prema istoku i jugu, kao i na povezivanju sa drugim intermodalnim terminalima i lukama u regionu – ističu iz kompanije.

Lokacija kao velika prednost
Lokacija kao velika prednost

Sa dvije kancelarije u Beogradu i Nišu, kompanija MBOX TERMINALS DOO je osnovana sa ciljem da operativno, prodajno i razvojno vodi poslovanje trenutno jedinog terminala ovakve vrste u južnom dijelu Srbije.

- Kombinovanjem raznih vidova transporta koji se mogu organizovati na intermodalnom terminalu, doprinosi se efikasnim, ekonomičnim i ekološki održivim rješenjima za transport roba - poručuju iz kompanije.

Strategija razvoja MBOX terminala sastoji se iz dva dijela:

- konekcija sa pomorskim lukama - Pored tradicionalnih luka srpskog tržišta, novi niški terminal otvara vrata grčkim i turskim lukama. Do kraja godine očekuje se uspostavljanje redovnog nedeljnog željezničkog servisa Niš - luka Solun;

- konekcija sa intermodalnim terminalima na istoku i zapadu - S obzirom na porast robnih tokova u Srbiji, sve većih gužvi na drumskim saobraćajnicama i graničnim prelazima, neophodno je da se opcija intermodalnog transporta na ovim prostorima razvije što prije. Jedan intermodalni voz može da zamijeni između 35-40 kamiona, tako da je potencijal ovog vida transporta zaista veliki. Za MBOX prioritet će biti povezivanje sa intermodalnim terminalima u Mađarskoj i Austriji, odakle se pokriva čitava zapadna Evropa. Konekcija u pravcu istoka je planirana preko terminala u Turskoj.


Površina od 4 ha
Površina od 4 ha
MBOX terminal obuhvata površinu od četiri hektara, na kojoj se mogu skladištiti više od 2.200 kontejnera u jednom momentu, ili do 50.000 TEU godišnje. MBOX raspolaže sa ukupno četiri industrijska kolosjeka ukupne dužine preko 1.200 metara i samostalnim drumsko-željezničkim vozilom za manipulisanje vagona i željezničkih kompozicija.

Nalazi se pored same željezničke ranžirne stanice Niš, tako da je prilaz teretnih vozova lak i brz. Blizina glavne ranžirne stanice omogućava prihvatanja velikog broja vozova bez blokada javnih željezničkih kolosjeka.

Pretovar praznih i punih kontejnera se obavlja pomoću 2 CVS ferrari reachstackera velikog kapaciteta (45 tona), od čega je jedan potpuno nov i dolazi sa intermodalnim sprederom za pretovar poluprikolica i "swap-body" kontejnera. Terminal je projektovan i za ADR robu, tako da se očekuje da do kraja godine MBOX bude prvi ADR sertifikovani terminal za pretovar i skladištenje kontejnera sa opasnim materijama u Srbiji.

MBOX će obezbijediti i električne priključke za kontejnere sa temperaturnim režimom, mogućnost servisa i popravki, čišćenja kontejnera, parking za 40 kamiona, pretovar robe iz kontejnera i u kontejnere na samom terminalu, kao i moderan sistem pristupa i video-nadzora.

Administrativna zgrada sa prostorijama za kancelarije carine, špedicije i drugih entiteta prostire se na površini od oko 2.000 m2.

Оperativno, prodajno i razvojno vođenje poslovanja
Оperativno, prodajno i razvojno vođenje poslovanja

Uz moderan operativni "cloud" sistem renomirane kompanije NAVIS, nalik na svjetske "dry port" terminale, na MBOX-u je moguće praćenje kretanja kontejnera u realnom vremenu. To doprinosi većoj kontroli i lakšoj organizaciji svih klijenata koji koriste usluge terminala. Ovakav softver omogućava preciznu EDI (Electronic Data Interchange) konekciju sa svim velikim brodarima koji posluju na ovom tržištu.

U narednom periodu od dvije godine, planira se izgradnja dva velika skladišta od 15.000 m2 i 18.000 m2. Izgradnjom ovakvih skladišnih postrojenja, dobija se jedan od najvećih i najkompletnijih robno-transportnih centara u cijeloj Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE