NavMenu

Luka Kotor oslobođena plaćanja koncesije i pilotaže za period trajanja zabrane uplovljanja plovila

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.09.2021. 14:17
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Vivolino)
Luka Kotor dobila je dopis Ministarstva finansija i socijalnog staranja upućen ministarstvu Kapitalnih investicija kojim ihoslobađaju plaćanja obje fiksne koncesione naknade za period trajanja zabrane uplovljanja plovila u ovu luku, kao i da se odloži plaćanje obaveza za 2021. godinu, uz obavezu izrade Aneksa oba Ugovora u skladu sa novonastalim okolnostima, saopšteno je iz ovog preduzeća.

- Odbor direktora Luke Kotor je od imenovanja u aprilu mjesecu 2021. godine postavio sebi kao najvažniji i najprioritetniji zadatak pregovore sa nadležnim ministarstvima u Vladi CG, a vezan za ogromna finansijska opterećenja koje kompaniji stvaraju dvije fiksne koncesione naknade (za prvenstvenu koncesiju i za pilotažu). Ove naknade ukupno iznose 500.000 EUR na godišnjem nivou i koje bez posljedica po opstanak društva, jednostavno ne mogu biti izmirene - saopštila je predsjednica Odbora direktota Ljiljana Popović Moškov.

Sa tim, navodi, vođeni su intezivni pregovori sa Ministartvom kapitalnih investicija, kao i sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja.

- Naš zahtjev je bio oslobađanje navedenih naknada za period trajanja zabrane uplovljanja plovila u našu luku, kao i jedan period prolongiranja njihovog plaćanja, kako bi se stvorili preduslovi za finansijsku konsolidaciju Luke Kotor, koja je prijeko potrebna usljed štete u poslovanju koju smo pretrpjeli u 2020. godini, ali i u ovoj 2021. - navodi Ljiljana Popović Moškov

Podsjećanja radi, u luku Kotor je tokom 2020. godine uplovilo sedam brodova, dok je ove godine bilo oko 30 uplovljavanja.

- Ako se zna da su pomenuti ugovori i određivanja fiksnih koncesionih naknada rađeni na pretpostavci uplovljavanja od blizu 500 brodova, jasno smo kao argumentaciju naveli da su isti jednostavno neodrživi i da su se okolnosti drastično promijenile te da iste treba izmijeniti i korigovati - navodi se u saopštenju.

Dodaju da su nakon višemjesečnih pregovora uspjeli jer je Luka Kotor dobila dopis Ministarstva finansija i socijalnog staranja upućen ministarstvu Kapitalnih investicija kojim oslobadjaju kompaniju plaćanja obje fiksne koncesione naknade.

- Ovakav stav Ministarstva finansija i socijalnog staranja mnogo znači našem Društvu i pozdravljamo ovakvu njihovu Odluku kojom su rezultirali naši visemjesečni pregovori - zaključuje se u saopštenju Luke Kotor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.