NavMenu

Evropu čeka istorijski niska proizvodnja vina

Izvor: Agroklub Četvrtak, 23.09.2021. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Dan-Cristian Pădureț)Ilustracija
Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca predviđa istorijsku nisku berbu grožđa za proizvodnju vina u sezoni 2021/2022. Kako su saopštili, nakon izazovne godine zbog klimatskih uslova u južnoj Evropi očekuje se znatno slabija berba koja će trajati kraće u odnosu na prethodne godine.

Proizvodnja vina se u tri glavne zemlje proizvođača u Uniji, ali i Evropi, a to su Italija, Francuska i Španija predviđa na oko 117,3 miliona hektolitara što je pad od 18% u odnosu na sezonu 2020/21. Osim proljećnih mrazeva koji su desetkovali oko 30% vinove loze u Francuskoj i sjevernoj Italiji, dodatne su gubitke uzrokovali grad, suša i bolesti. Bez obzira na to, kvalitet grožđa je dobar i omogućiće proizvodnju kvalitetnih vina, stoji u saopštenju.

U Italiji se procjenjuje da će ona varirati između 43,7 i 45 miliona hektolitara, bilježeći pad od 9%. Različiti klimatski uslovi, od proljećnih mrazeva do ljetnjih tuča, oluja i suša rezultirali su značajnim kvalitativnim i kvantitativnim razlikama između susjednih vinorodnih područja. Tako su ona u sjevernoj i središnjoj Italiji teško pogodili mrazevi uništivši do 40% pupoljaka. Ipak, postoje dobre šanse za proizvodnju bijelih vina.

Francuska predviđa najoštriji pad od čak 29% u odnosu na prošlogodišnju sezonu. Proizvodnja vjerovatno neće premašiti 33,3 miliona hektolitara. Zbog mraza koji je uništio otprilike 30% uzgoja, zajedno sa biljnim bolestima zbog ljetnje vlage, očekuje se istorisjki niska berba uporediva sa onom iz davne 1977.

Španija predviđa da proizvede 39,5 miliona hektolitara vina, što je sedam miliona hektolitara manje nego lani kada je proizvedeno 46,5 mil. hl. Tamo je berba počela sa plodovima dobrog kvaliteta, ali očekuje se da će trajati kraće jer su suša, mraz i tuča smanjili prinose.

Dalje, u Njemačkoj se očekuje da će proizvodnja biti ispod devet mil. hl što je ispod 10-godišnjeg prosjeka. Djelimični gubici su uz vremenske nepogode i peronospora. Međutim, 2021. godina je obećavajuća za proizvodnju pjenušavih vina. Mađarska očekuje proizvodnju između 2,5 i tri miliona hektolitara.

Portugalija je jedina zemlja u kojoj se predviđa porast proizvodnje, ali za samo 1%.

- Ponovno otvaranje ugostiteljskog sektora i nastavak izvoza, uključujući SAD nakon obustave carina povezan sa sporom Boeing-Airbus unosi umjereni optimizam - komentarisao je stanje na tržištu Luka Rigoti, predsjednik radne grupe za vino u Copa-Cogeca-i. Dodao je da manja proizvodnja i dugotrajni negativni učinci pandemije Covid-19 pokazuju da su sektoru potrebni odgovarajući upravljački alati za rješavanje smetnja na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.