NavMenu

Trikovi koji pomažu da se oslobodite užasne nikotinske krize tokom odvikavanja od pušenja

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.09.2021. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com)Ilustracija
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zavist od nikotina predstavlja jednu od najjačih kada su u pitanju psihoaktivne supstance. Iako se mnogi neće složiti oko toga da duvan predstavlja materiju koja utiče na psihu, naučnim studijama je i te kako utvrđeno da nikotin mijenja naše psihološko stanje, zbog čega se javaljaju užasne nikotinske krize.

Pored fizičke, postoji i psihološka zavisnost od duvana koja se ogleda u "ritualnom" pušenju cigareta recimo uz kafu, nakon obroka, ujutru kada se probudite.

Kombinacija ove dvije zavisnosti vodi u teške apstinencijalne krize ukoliko se odlučite da sačuvate svoje zdravlje i ostavite cigarete. Mnogi na tom zahtevnom putu odustanu, ali prije nego što ponovo posegnete za cigaretom, pogledajte trikove koji vam mogu pomoći da brzo prevaziđete krizu.

Doktorka Džes Andrade preporučuje svojih pet savjeta kako se izboriti sa krizom tokom odvikavanja od pušenja, prneosi portal Net.
  • Šetnja - Ovo vam može pomoći da skrenete misli sa cigarete, a poznato je da hodanje širi krvne sudove i dovodi do opuštanja što može ublažiti simptome krize.
  • Žvakanje žvake - Tehnika koja se koristi da usta budu "zauzeta" obavljanjem neke druge radnje kada se pojavi neutaživa želja za cigaretom.
  • Zdrava užina - Unos hrane može ublažiti simptome krize, ali se trudite da to bude neko voće ili povrće. Grickanjem ovakvih namirnica ćete se osjećati bolje, pa će se povećati i psihološka snaga u borbi protiv cigareta.
  • Očistite mobilni telefon od neželjenih aplikacija ili odigrajte partiju igrica - Tehnika koja će vam pomoći da brzo skrenete misli sa cigareta.
  • Na kraju, možete se obratiti svom prijatelju ili partneru za podršku koji će vam pokazati da je uz vas i ohrabriti vas da nastavite u dobrom pravcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.