NavMenu

Akvarijum Boka i svečano otvoren - Izložba na otvorenom najvjerovatnije do avgusta 2022.

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2021. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede)
Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore juče je svečano otvorio Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana Akvarijum Boka, kao svoju novu organizacionu jedinicu sa javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače.

Direktor Instituta Aleksandar Joksimović je na svečanom otvaranju rekao da je ovo prekretnica za Institut za biologiju mora čija se šezdesetogodišnjica osnivanja obilježava ove godine.

- Uspostavljanje Akvarijuma Boka kao naše šeste organizacione jedinice dodatno će ojačati naše kapacitete, a prvi javni morski akvarijum u Crnoj Gori doprineće našim aktivnostima za stvaranje široke koalicije za zaštitu Jadrana - rekao je Joksimović.

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu, Jørn Eugene Gjelstad, rekao je da je uz Norvešku podršku, kroz projekat Monteaqua, uspostavljen jedini javni akvarijum u Crnoj Gori koji je razvio kapacitete za očuvanje biodiverziteta vodenih ekosistema u vještačkim uslovima, što je važno za obezbjeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović istakao je da će Akvarijum biti glavno mjesto za obrazovanje o živom svijetu Jadranskog mora, posebno o ranjivim vrstama koje traže posebnu zaštitu.

- Crna Gora će i dalje biti posvećena intenzivnom radu na uspostavljanju održivog ribarstva i očuvanju zdravog morskog ekosistema - poručio je Stijović.

Rektor UCG Vladimir Božović rekao je da otvaranje Akvarijuma ciljno dešavanje dugog i značajnog projekta, kojeg je UCG sa partnerima održavao već neko vrijeme.

- Smatram da je Institut za biologiju mora, prvenstveno kao nosilac čitave priče, pokazao da je u svakom pogledu svjetionik naučno-obrazovne misije - istakao je Božović.

Direktor Javnog preduzeća Morsko dobro, Mladen Mikijelj, rekao je da zgradnja ove turističke i obrazovne atrakcije predstavlja dobar primjer korišćenja sredstava iz EU fondova, sa nadom da će još više institucija krenuti sa ovom praksom.

(Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede)
- Moralna obaveza svih nas je da čuvamo i pomažemo Institut, kako bi nam jedan od najvažnijih resursa bio sačuvan - rekao je Mikijelj.

Rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana Boka akvarijum Mirko Đurović istakao je da će Akvarijum Boka biti dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore.

- Trudićemo se da prikažemo svu raskoš i bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora, a najmlađim generacijama ćemo pripremiti niz edukativnih programa kako bi se na najbolji mogući način obrazovali u buduće ekologe i ljubitelje prirode - rekao je Đurović.

Arhitektonski projekat Akvarijum Boka uradio je Studio Enforma iz Kotora. Radove na rekonstrukciji zgrade Instituta za potrebe akvarijuma Boka izvelo je preduzeće LD Gradnja iz Nikšića, od decembra 2018. do aprila 2020. godine. Akvarijumske rezervoare sa pratećom opremom isporučila je i sastavila italijanska kompanija Panaque iz Rima.

Akvarijum Boka ima 16 tenkova podijeljenih na četiri izložbene jedinice: Svjetsko more i Sredozemno more, Jadransko more i Južni Jadran, Bokokotorski zaliv i tropska mora. Na izložbi na otvorenom u parku Instituta posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa nevidljivim svijetom mora, morskom biologijom, načinima zagađenja mora i morem kao izvorom hrane.

Akvarijum je otvorio vrata za posjetioce u probnom periodu rada od juna 2021. U prva tri mjeseca akvarijum je vidjelo više od 8.000 posjetilaca. Otvaranje izložbe na otvorenom očekuje se do avgusta 2022. godine.

Osnivanje ovog centra je omogućeno investicijom u ukupnom iznosu od 1,8 mil EUR, od čega su neprovratna sredstva Norveškog ministarstva vanjskih poslova 750.000 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.