NavMenu

OECD blago smanjila prognozu rasta globalne ekonomije za 2021.

Izvor: Tanjug Utorak, 21.09.2021. 14:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/PhotoMIX-Company)Ilustracija
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je danas prognozu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu, ukazujući na "neujednačen" tempo oporavka među državama i na negativne rizike usred širenja delta soja korona virusa.

Globalni bruto domaći proizvod je "sada premašio nivo od prije pandemije, ali jaz u BDP-u i u zaposlenosti ostaje u mnogim zemljama", navodi se u najnovijim ekonomskim izgledima OECD-a, prenosi japanska agencija Kjodo.

Prema najnovijim projekcijama, globalni BDP će porasti za 5,7% u 2021. godini, nakon pada od 3,4% u prošloj godini.

Najnovija procjena OECD, koja okuplja 38 bogatih nacija, blago je niža u odnosu na projekciju rasta od 5,8%, koliko je prognozirano u prethodnom izvještaju objavljenom u maju.

OECD očekuje da će svjetska ekonomija nastaviti da raste u 2022. godini, predviđajući rast BDP-a od 4,5%, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na prethodnu projekciju.

Kada je riječ o pojedinačnim zemljama, za Japan se i dalje predviđa da će zabilježiti najslabiji rast BDP-a među Grupom sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), odnosno rast od 2,5% u 2021. godini, što je za 0,1 procentni poen manje od prethodne projekcije.

U 2022. godini, rast BDP-a Japana biće 2,1%, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na raniju projekciju.

Izostanak oporavka je, kako je ocijenjeno u izvještaju, primijećen "u zemljama u razvoju gdje su stope vakcinacije niske".

Dalje se navodi da će delta soj korona virusa i drugi negativni faktori, poput ograničenja u snabdijevanju, s vremenom "olabaviti", a da će manji globalni privredni rast u drugoj polovini 2021. godine biti nadoknađen "bržim oporavkom" sledeće godine.

Procjene za kinesku ekonomiju ostale su nepromijenjene, jer OECD očekuje rast BDP-a Kine od 8,5% u ovoj godini i od 5,8% u idućoj godini.

Predviđa se da će američka ekonomija porasti po stopi od 6% u ovoj godini, što je za 0,9 procentnih poena manje u odnosu na prethodni izvještaj, i za 3,9% u 2022. godini, što je povećanje od 0,3 procentna poena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.