NavMenu

Otvorena savremena PCR laboratorija u KCCG - Uz testove na koronu radiće se i analize na širok spektar drugih virusa

Izvor: eKapija Utorak, 21.09.2021. 14:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
U Centru za patologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je otvorena jedna od najsavremenijih PCR laboratorija koju je donirala Fondacija Volnoe Delo ruskog industrijalca Olega Deripaske, a koja će omogućiti pristup modernom ispitivanju za hiljade pacijenata.

- Pored PCR analize, čiji kapacitet je oko 500 uzoraka za osam sati, visokotehnološka laboratorijska oprema omogućava dijagnostikovanje raka, HIV-a i drugih bolesti u ranim fazama. Osim medicinskih aparata, donacijom je obuhvaćena kompletna oprema neophodna za siguran i bezbjedan rad što garantuje pouzdane rezultate samih analiza. Takođe su obezbijeđene i određene količine potrošnog materijala koje su dovoljne za početak rada laboratorije. Donator je obezbijedio i montažu opreme, kao i edukaciju osoblja za rad na istoj - saopšteno je iz KCCG.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su medicinski direktor KCCG dr sc. med. Zoran Terzić, direktor Centra za patologiju prof. dr Filip Vukmirović, molekularni biolog i fiziolog Tonka Filimanović i predstavnica humanitarne fondacije Volnoe Delo Larisa Beljaeva.

Prof. dr Filip Vukmirović zahvalio se na vrijednoj donaciji dodavši da će to unaprijediti i olakšati rad zaposlenih u borbi protiv koronavirusa.

- Do sada je bila uobičajena praksa da se pacijenti uzorkuju ovdje u Kliničkom centru, a da se analize rade u Institutu za javno zdravlje. Novom laboratorijom, osim što ćemo moći ovdje u KCCG da uradimo analizu za sve naše pacijente, ujedno ćemo i rasteretiti kapacitete Instituta za javno zdravlje. Prva analiza sa kojom počinjemo rad je PCR analiza na koronavirus. Procesi rada na ovim aparatima su do maksimalne mjere programirani i automatizovani, što eventualne greške u radu svodi na najmanju moguću mjeru. Ova laboratorija nam takođe omogućava da uradimo širok spektar drugih testova, uključujući analize na HIV virus, citomegalo virus, herpes simplek virus, Epstein-Barr virus, analize na polno prenosive bolesti, veliki broj tipova HPV virusa i druge - kazao je dr Vukmirović.

S obzirom na to da je Centar za patologiju KCCG baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, puštanje u rad ove laboratorije omogućiće naučnicima ove ustanove učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata.


Ovim povodom Deripaska, osnivač fondacije Volnoe Delo, istakao je da svi moramo još mnogo toga da uradimo da zaštitimo ljude dok se pandemija izazvana koronavirusom ne suzbije.

- Imamo još mnogo toga da uradimo prije nego što konačno možemo reći da je pandemija COVID-a iza nas. Virus mutira, stvarajući nove izazove za ljekare, naučnike i vlade širom svijeta. Najvjerovatnije ćemo se suočiti sa još najmanje dva talasa bolesti. Dok se ne pronađe rješenje krize, moramo uložiti sve moguće napore da zaštitimo ljude. Ovo je globalni problem i potrebni su nam zajednički napori da ga prevaziđemo. Čast mi je što mogu biti od pomoći narodu Crne Gore - zemlje koja mi mnogo znači i koja uvijek može računati na moju podršku - rekao je Deripaska.

Dr sc. med. Zoran Terzić je u ime KCCG uručio zahvalnicu Beljaevoj i istakao da će ova vrijedna donacija dati šansu da se što bolje i adekvatnije borimo, kako je rekao, sa ovom opakom pandemijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.