NavMenu

EPCG dobila zeleno svjetlo za gradnju mHE Otilovići - Tender do kraja godine

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 20.09.2021. 09:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pozitivno je odgovorilo na zahtjev Elektroprivrede da izuzme iz zabrane gradnje malu hidroelektranu na akumulaciji u pljevaljskom selu Otilovići.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin očekuje da će tender raspisati do kraja godine, a da bi radovi mogli početi već na proljeće 2022, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom. U toku je formiranje komisije koja će pripremiti dokumentaciju i stvoriti uslove za raspisivanje tendera.

Predhodno je potrebno da Minstarstvo kapitalnih investicija da saglasnost na koncesiju za korišćenje viška vode iz akumulacije u Otilovićima, koja se koristi za potrebe Termoelektrane, a dio za vodosnabdijevanje Pljevalja.

Brana u Otilovićima izgrađena je 1982. godine na rijeci Ćehotini, sedam kilometara uzvodno od grada i koristi se za potrebe snabdijevanja vodom Termoelektrane Pljevlja za njen tehnloški proces. Visina brane je 59 metara, a zapremina stvorene hidroakumulacije je oko 18 miliona metara kubnih.

- Za malu hidrocentralu Otilovići postoji već izgrađena infrastruktura i nedostaje praktično samo mehanika jer se izgradnja radi uz već postojeću branu I hidroakumulaciju - kazao je Rovčanin, dodajući da će uticaj ove mHE u Otlovićima biti beznačajan na životnu sredinu, a kompanija, država i građani će imati značajne ekonomske i energetske koristi.

Ova mala hidroelektrana za proizvodnju električne energije koristila bi višak vode iz već postojeće akumulacije koja je napravljena za potrebe rada TE Pljevlja.

- Prema dosadašnjim hidrološkim ispitivanjima srednji višegodišnji proticaj na profilu brane iznosi 4,68 metara kubnih u sekundi, što daje mogućnost izgradnje male hidroelektrane Otilovići uz postojeću branu, čime bi se viškovi vode iz akumulacije, kao i voda biološkog minimuma koja se ispušta iz akumulacije, koristili za proizvodnju električne energije, sa značajnim tehno-ekonomskim efektima. Izgradnja mHE Otilovići je analizirana od samog početka gradnje brane (1981), projektna dokumentacija više puta dorađivana (2001, 2011), ali bez realizacije do današnjih dana - rekao je Rovčanin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.