NavMenu

Krediti građana, kreditne kartice i minusi na računima za godinu porasli 38 mil EUR - Dug po stanovniku 2.410 eura

Izvor: Mina Ponedjeljak, 20.09.2021. 08:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)Ilustracija
Prosječna zaduženost po stanovniku na kraju avgusta je iznosila 2.410 eura, a obuhvatala je ukupan dug po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa na računima koje su odobrile banke i mikrofinansijske institucije, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Podaci CBCG pokazuju da je dug građana za kredite bankama i mikrofinansijskim institucijama na kraju avgusta bio 1,5 mlrd EUR. Građani su posljednjeg dana prošlog mjeseca za kreditne kartice dugovali 14,3 mil EUR, a po osnovu overdrafta, odnosno dozvoljenog minusa na računima, 20,3 miliona, piše Pobjeda.

Na pitanje da li je i koliko porasla zaduženost crnogorskih građana u odnosu na uporedni period prošle godine, u CBCG su kazali da je ukupan dug zabilježio rast od 2,6%.

- Upoređivanjem podataka o zaduženosti građana na 31. avgust sa stanjem na isti dan prošle godine dolazimo do zaključka da se ukupni dug građana po osnovu kredita, kreditnih kartica i overdrafta povećao 38 mil EUR u jednogodišnjem periodu - naveli su u CBCG.

Da zaduženost građana raste govori i podatak da je prosječan dug po stanovniku na kraju prošle godine bio 200 EUR manji, odnosno 2.241 euro.

U Kreditnom registru CBCG prijavljeno je da su na kraju avgusta 122.920 građana dužnici bankama po osnovu kredita. To govori da svaki od zaduženih u prosjeku duguje 12.203 EUR.

Ukoliko ukupan broj stanovnika Crne Gore, kojih je prema podacima sa posljednjeg popisa 625.266, podijelimo sa brojem onih koji su kreditno zaduženi kod banaka, dolazimo do podatka da je kreditno zadužen svaki peti stanovnik.

Građani se najčešće zadužuju dugoročno, dok kreditima uglavnom rješavaju stambeno pitanje. Kriterijumi na osnovu kojih su banke odobravale stambene kredite stanovništvu pooštreni su u drugom ovogodišnjem kvartalu. Očekuje se da će oni biti ublaženi do kraja godine, dok će se pooštriti standardi za potrošačke i druge vrste kreditnih zaduženja.

Na pooštravanje standarda uticalo je opadanje kreditne sposobnosti klijenata, koja je znatno opala od početka pandemije koronavirusa, posebno kada je riječ o građanima zaposlenim u sektoru turizma, ugostiteljstva i saobraćaja.

U CBCG kažu da je zaduživanje putem kreditnih kartica i dalje najskuplji vid zaduživanja, budući da banke za njih prijavljuju najveće kamatne stope.

- Prema posljednjim raspoloživim podacima o kamatnim stopama koje su banke dostavile CBCG, prosječno ponderisana efektivna kamatna stopa na kreditne kartice iznosi 12,66%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u sistemu 5,74% - rekli su iz CBCG.

Ako bismo pri izračunavanju duga po stanovniku uzeli u obzir i javni dug Crne Gore, onda bi zaduženost bila znatno veća. Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, javni dug je na kraju juna iznosio 4,08 milijardi EUR ili 87,98 bruto domaćeg proizvoda.

Kada se on podijeli sa brojem stanovnika, dolazimo to toga da je zaduženost po stanovniku 6.525 EUR po osnovu javnog duga države. Ako se tome dodaju dugovanja građana bankama i mikrofinansijskim institucijama za kredite, kreditne kartice i minuse na računima, ukupna zaduženost po stanovniku je 8.935 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.