NavMenu

Miranis poslastice obilježavaju deset godina postojanja - U planu širenje proizvodnog pogona za torte i kolače

Izvor: Mina Subota, 18.09.2021. 18:35
Komentari
Podeli
ILustracija (Foto: Senyuk Mykola/shutterstock.com)ILustracija
Poslastičarska djelatnost je u ogromnom deficitu sa radnom snagom, saopštila je izvršna direktorica firme Miranis Vujović, Rajka Vujović i dodala da je tom sektoru potrebna podrška u smislu bolje afirmacije i zastupljenosti domaćih proizvoda na tržištu.

Ona je kazala da bi voljela kada bi imali, u saradnji sa drugim državnim organima, programe stručnog osposobljavanja poslastičara kroz, na primjer, smjer u srednjoj školi.

- Mi naše osoblje osposobljavamo praktično kroz poslove koje obavljaju svakodnevno na svom radnom mjestu. Mislim da bi mnogo bolje rješenje bilo da bar veće opštine u Crnoj Gori imaju u sklopu srednjih stručnih škola pomenuti smjer, a mladi srednjoškolci priliku da izučavaju poslastičarstvo - rekla je Vujović Glasniku Privredne komore.

Vujović, čija firma postoji od 2002. godine i bavi se poslastičarstvom, kazala je da je danas situacija dosta povoljnija za žensko preduzetništvo, a samim tim se i žene u mnogo većem broju odlučuju da pokrenu biznis.

- Mislim da su ranije žene u biznisu bile dosta podcijenjene od saradnika i poslovnih partnera. Rekla bih da je Privredna komora imala veliki doprinos u osnaživanju ženskog preduzetništva kroz edukacije i seminare u vezi sa ženskim preduzetništvom kojima sam i sama prisustvovala -navela je Vujović.

Ona je kazala da je prvobitna djelatnost njene firme bila trgovina na malo.

- Imali smo dva marketa u Nikšiću. Prve kolače sam plasirala u svojim marketima, bile su to princes krofne, breskvice i tulumbe. Gradnju objekta za fabriku počeli smo 2009, a u decembru 2011. počinje sa radom poslovna jedinica Miranis Sweet tako da ove godine proslavljamo deset godina rada. Prvi kolači su proizvedeni i plasirani 26. decembra 2011. Tada smo proizvodili devet vrsta sitnih kolača i polako počinjali da ih plasiramo u markete - rekla je Vujović.

Ona je kazala da je sada njihov asortiman znatno proširen iako su ostali bazirani isključivo na poslastičarstvu.

- I dalje imamo sitne upakovane kolače, ali i ala kart kolače, torte za sve prilike. Trenutno zapošljavamo 13 stalnih radnika i deset povremenih - dodala je Vujović.

Ona je kazala da je recept koji ih izdvaja među poslastičarima vrlo jednostavan i dodala da je ljubav koju oduvijek gaji prema ovom poslu prenijela na svoju porodicu i osoblje.

- Pored toga, trudimo se da odaberemo najbolje moguće sirovine koje su dostupne na našem tržištu. Moram napomenuti da radimo bez ikakvih vještačih aditiva i drugih poboljšivača ukusa. Iako slogan "domaći kolači" nije naše marketing sredstvo, svi koji su ih probali mogli su da se uvjere da oni to zaista i jesu - rekla je Vujović.

Ona je navela da proizvode plasiraju sarađujući sa malim marketima i trgovinskim lancima, a kasnije su ostvarili saradnju i sa restoranima, kafićima, lounge barovima i hotelima.


- Trenutno imamo samo jedan maloprodajni objekat, a to je poslastičarnica Desert, otvorena u decembru 2017. godine u Nikšiću, i u planu nam je proširenje na tom polju. Naši zadovoljni kupci su naši sugrađani i ljudi širom Crne Gore - saopštila je Vujović.

Ona je, odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri se kovid kriza odrazila na poslovanje njene firme, kazala da se covid-19 pandemija veoma negativno odrazila budući da su u tom trenutku kolači postali "luksuz".

- Usred jako loše situacije na tržištu, a samim tim i loše finansijske situacije, morali smo obustaviti radove na dogradnji proizvodnje koji su započeti u februaru 2019. godine. Pretrpjeli smo velike gubitke u smislu pada prometa i povećanog povrata kolača - navela je Vujović.

Kada je u pitanju online prodaja kolača, kako je rekla, ona je bila na većem nivou, osobito kada su bile na snazi mjere zabrane kretanja.

Vujović je, govoreći o planovima, kazala da je to svakako otvaranje još maloprodajnih objekata.
- Ono na čemu trenutno radimo jeste završetak dogradnje proizvodnje, što je i u većem djelu realizovano. Kroz novi proizvodni pogon i samim tim proširenjem kapaciteta, dobijamo mogućnost za proširenje tržišta, kao i palete proizvoda i naravno otvaranje dodatnih radnih mjesta - zaključila je Vujović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.