NavMenu

Raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja za uređenje lokaliteta Pristan u Ulcinju - Predviđena gradnja parka i javne garaže

Izvor: eKapija Subota, 18.09.2021. 08:25
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Refik Mollabeqiri)
Opština Ulcinj ponovo je raspisala konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja "ploče", dijela Ulice 26. novembar i UP 126 u zahvatu Izmjena i dopuna DUP-a Ulcinj-grad, za lokalitet Pristan.

Kako je naznačeno, cilj konkursa je izbor najboljeg i najcjelishodnijeg idejnog arhitektonskog rješenja koje će na najefikasniji način valorizovati ukupni potencijal zone Pristana i njenih kontaktnih zona.

Pravo učešća imaju svi ponuđači koji ispune ulove tražene konkursom.

Konkurs je otvoren do 5. novembra 2021. godine do 14 sati.

Kao i prethodnog puta, nagradni fond iznosi 7.000 EUR, pri čemu 4.000 opredijeljeno za prvu, 2.000 za drugu i 1.000 EUR za treću nagradu. Ostavljena je i mogućnost otkupa istaknutih radova.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Podsjetimo, prethodni konkurs bio je raspian početkom aprila ove godine, kada je stigla samo jedna ponuda. Kako je pozivom predviđena predaja minimum tri rada, postupak je obustavljen.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, zona na koju se odnosi buduće idejno rješenje ima kompleksne sadržaje i zbog specifične saobraćajne matrice - parking prostora, predloženo je da se njoj posveti specijalna pažnja kroz arhitektonski konkurs. Donošenjem izmjena i dopuna DUP-a Ulcinj-grad za lokalitetg Pristan omogućena je izgradnja parking prostora sa pratećim sadržajima ispod Ulice 26. novembar, kao i parkovno uređenje, ali i uređenje "ploče", koje će u ovom dijelu grada podići nivo života.

Na urbanističkoj parceli 126 predviđena je izgradnja parka na površini od 1252 m2, na kojem treba organizovati pješačke zone u odgovarajućoj razmjeri, sa precizno određenom granicom, unutrašnjim komunikacijama i sadržajima.

Na ovoj parceli postoji i prizemni poslovni objekat u privatnoj svojini, a s obzirom na to da je čitava parcela predviđena za izgradnju parka, ostavlja se projektantu da odluči o mogućoj implementaciji ovog objekta, odnosno faznoj gradnji parka.

- U cilju poboljšanja kvaliteta saobraćajne infrastrukture, planom je predviđeno da se veliki zapušteni prostor izgrađen ispod parkinga u Ulici 26. novembar uredi i organizuje kao parking prostor sa pratećim sadržajima. Na parking bi se prilazilo rampom i saobraćajnim liftom. Organizacija ovog parking prostora naročito bi bila značajna tokom ljeta, kada se uvodi poseban režim korišćenja ukupnog prostora Pristana - stoji u dokumentaciji.

Kako je navedeno, dio saobraćajnice 26. novambar, kao i platoi za parkiranje su izvedeni na skeletnom konstruktivnom sistemu. Prostor ispod ove saobraćajnice izveden je dijelom na dvije etaže i sa površinskim platoima je povezan stepenicama. Ovaj prostor opslužuje saobraćajnica u nivou donje etaže, čija se rekonstrukcija planira sa kolovozom širine 5,5 metara.

- Prostor je zapušten i uglavnom se koristi za parkiranje, odlaganje otpada i slično. Planom je previđena rekonstrukcija ovog prostora u dvoetažnu garažu. Prilaz garaži moguće je obezbijediti pristupnom saobraćajnicom na nivou donje etaže garade, sa koje treba planirati rampe ili mehaničke liftove do gornje etaže. Takođe, pristup je moguće obezbijediti i sa postojećih površinskih platoa iz Ulice 26. novembar, rampama nagiba do 15% ili garažnim liftom - objašnjeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.