NavMenu

Na crnogorskom tržištu i dalje previše banaka - Preuzimanjem Komercijalne, NLB postaje druga banka u državi

Izvor: Mina Petak, 17.09.2021. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)
Na crnogorskom tržištu je, prema evropskim mjerilima, i dalje preveliki broj banaka, saopštio je glavni izvršni direktor NLB-a, Martin Leberle i dodao da bi prije očekivao akvizicije, nego osnivanje novih banaka.

- Ne znači da drugim bankama ne bi moglo biti zanimljivo da dođu na crnogorsko tržište, ali očekivao bih da će se to dogoditi prije akvizicijama, a ne osnivanjem novih banaka - rekao je Leberle u intervjuu Pobjedi.

On je dodao da vjeruje da je za Crnu Goru važno da privuče dugoročne strane investicije u različitim oblastima, kako bi se makroekonomske prilike dodatno stabilizovale u budućnosti.

Leberle smatra da će se tržišno učešće NLB-a povećati preuzimanjem Komercijalne banke, pa će ona postati druga u Crnoj Gori.

- Preuzimanje Komercijalne banke ne znači samo veće tržišno učešće, već i udruživanje znanja i resursa, kao i uključivanje novih kolega s visokim profesionalnim potencijalom i motivacijom - rekao je Leberle.

On je najavio nastavak trenda stabilnog poslovanja i pozitivnog kretanja kada je u pitanju obim kreditiranja i posljedično, rast kreditnog portfelja i kamatnih prihoda.

- Komercijalna banka je kao nova članica NLB grupe bila u obavezi da uskladi politike i metodologije upravljanja kreditnim rizikom sa onima koje važe u NLB grupi, što je pokazalo uticaj na rezultat u prvom polugodištu. Troškovi povezivanja dvije banke odraziće se na rezultat NLB banke u drugoj polovini ove godine - kazao je Leberle.

On je poručio da je uvjeren da će banka na kraju godine moći da predstavi konsolidovani zajednički rezultat.

Martin Leberle (Foto: Youtube.com/Screenshot)Martin Leberle
Leberle je ocijenio da su banke u Crnoj Gori dočekale koronakrizu u boljoj kondiciji, sa značajnim rezervama kapitala i likvidnosti, što im je omogućilo da u uslovima pada ekonomske aktivnosti nastave da pružaju usluge.

On je kazao da bi se, prema rezultatima u prvom polugodištu, moglo reći da banke i dalje posluju pozitivno.

- Pad ekonomske aktivnosti neizbježno će uticati na tržište rada, ali i finansija. Set mjera podrške ekonomiji koji je do sada implementiran najčešće obuhvata direktno finansiranje najugroženijih sektora privrede, kao i inicijative za implementaciju privremenih zastoja u plaćanju, takozvanih moratorijuma u otplati obaveza, za privredu i građane - saopštio je Leberle.

On smatra da će za banke najveći izazov predstavljati pogoršanje kvaliteta aktive, sa vjerovatnim povećanjem problematičnih plasmana i povećanjem rezervisanja za očekivane kreditne gubitke.

Leberle je naveo da je kreditna sposobnost klijenata značajno pala u uslovima pandemije, pogotovo u turizmu i djelimično transportu i uslugama i povezanim djelatnostima.

NLB je, prema njegovim riječima, u prethodnoj i tekućoj godini, kroz moratorijum na otplatu, restrukturiranja kredita i podršku likvidnosti pomogla klijentima da lakše prevaziđu probleme uzrokovane redukcijom novčanih tokova zbog smanjenja obima poslovanja. U tekućoj godini, u ključnim mjesecima turističke sezone, evidentni su znaci oporavka turističke privrede i povezanih djelatnosti.

- Nakon značajnijeg rasta portfolija nekvalitetnih kredita, dominantno uzrokovano negativnim posljedicama pandemije, sada možemo reći da je udio ovih kredita relativno stabilan - kazao je Leberle.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.