NavMenu

Briga investitora zbog delta soja i inflacije sunovratila cijene na američkoj berzi

Izvor: Tanjug Srijeda, 15.09.2021. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene akcija na berzi Wall Street su pale jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja oporavka privrede, daljeg širenja delta varijante koronavirusa i najava o povećanju poreza.

Dow Jones skliznuo je 292 boda, ili 0,84%, na 34.577 bodova, S&P 500 pao je 0,57%, na 4.443 boda dok je Nasdaq indeks pao je 0,45%, na 15.037 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti indeksi su porasli jer su ulagače ohrabrili nešto slabiji podaci o inflaciji nego što se očekivalo jer su u avgustu potrošačke cijene porasle 0,3% u odnosu na prethodni mjesec, a 5,3% u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi portal Index.

Iako je inflacija i dalje vrlo visoka, ulagači se nadaju da je, kako tvrde čelnici američke centralne banke, privremena.
Kasnije tokom dana berzanski indeksi su, međutim, zaronili u negativno područje jer se ulagači plaše daljeg usporavanja oporavka privrede, s obzirom na nastavak širenja delta varijante koronavirusa.

Ove nedelje će biti objavljeni i izvještaji o potrošnji u maloprodaji i raspoloženju potrošača u SAD, koja će pokazati da li je širenje delta varijante koronavirusa uticalo na potražnju.

U fokusu ulagača je i predlog predsjednika SAD Džoa Bajdena o budžetskom paketu vrijednom 3.500 mlrd USD, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5%.

Predložene poreske izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sacs, da smanje zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.