NavMenu

Privode se kraju višemilionski projekti na revitalizaciji seoske mreže

Izvor: eKapija Utorak, 14.09.2021. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Crnogorski elektrodistributivni sistem uspješno privodi kraju drugu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Ugovoreni radovi u okviru druge godine vrijedni su oko 12 mil EUR, a projekti su usmjereni na rekonstrukciju mreže i unapređenje kvaliteta napajanja električnom energijom na ruralnom području širom Crne Gore. Shodno ugovorenim obavezama, radovi bi trebalo da budu finalizirani do početka zimske sezone.

- Do kraja avgusta rekonstruisano je oko 300 km mreže na ruralnom području, zamijenjeno oko 3.700 stubova, sprovedena zamjena svih dotrajalih elemenata mreže i ugrađena nova, visokokvaltitetna oprema. Nakon završetka radova kvalitetnije napajanje može očekivati oko pet hiljada korisnika, odnosno ukoliko u rezultat uključimo i efekte prve godine projekata revitalizacije, bolje naponske prilike su omogućene za 15 hiljada korisnika elektrodistributivne mreže u selima širom Crne Gore – istakao je Vuko Vukićević, rukovodilac Sektora za održavanje.

U okviru druge godine tretirano je sedam 10 kV dalekovoda ("Velimlje" u Nikšiću, "Lijeva Rijeka" u Podgorici, "Virpazar" i "Ostros"u Baru, "Biševo" u Rožajama, "Gornja Morača" u Kolašinu i "Boljanići" u Pljevljima) čija je revitalizacija koštala oko 10 miliona eura. Istovremeno je realizovana i dva miliona eura vrijedna rekonstrukcija dodatna četiri 10 kV dalekovoda ("Lipovik" na Cetinju, "Hoti" u Tuzima, "Mrke Petrovići" u Podgorici i "Konjuhe" u Andrijevici).


Podsjećamo da je kroz projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaposnke mreže u rekonstrukciju oko 800 km (10 kV) dalekovoda ukupno do sada uloženo 26 miliona eura, čime je ostvareno značajno unapređenje kvaliteta napajanja za dio seoskog područja u Crnoj Gori.

Radove izvodi Konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije Mezon d.o.o. Danilovgrad, Electro Team d.o.o. Budva i Ramel d.o.o. Nikšić, sa kojima je u decembru 2018. godine potpisan okvirni sporazum za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.