NavMenu

Raspisan poziv za konsultacije o izradi Programa ekonomskih reformi

Izvor: eKapija Utorak, 14.09.2021. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) objavilo je javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine.

Kako je naznačeno, ovaj značajni dokument treba da bude dio kolektivnog konsenzusa o ekonomskim pitanjima te iz Ministarstva pozivaju zainteresovane da se uključe već u početnoj fazi izrade PER-a. Predlozi i sugestije mogu se dostavljati na e-mail adresu jasna.hodzic@mif.gov.me, najkasnije do 27. septembra 2021. godine.

- Takođe, PER2022 će biti predmet javne rasprave kroz razmjenu informacija i učestvovanje zainteresovanih strana davanjem predloga, sugestija i komentara. Time će se kreirati prostor za dijalog i saradnju, u cilju unapređenja teksta Nacrta programa ekonomskih reformi za period 2022 - 2024. godina, a čija je izrada predviđena ovogodišnjim Programom rada Vlade - navodi sa u saopštenju.

Dinamika izrade ovog dokumenta u potpunosti je usklađena sa pripremom Programa ekonomskog oporavka, Fiskalne strategije, kao i budžeta za 2022. godine.

Program ekonomskih reformi obuhvata ekonomsku politiku Crne Gore za narednu godinu i srednjoročni period, uvažavajući smjernice i preporuke Evropske komisije, što je i osnov ekonomskog dijaloga u procesu EU integracija.

Istovremeno, PER sadrži sveobuhvatnu agendu strukturnih reformi koja prikazuje javne politike u izabranim oblastima ekonomskog sistema, a kojima se doprinosi rastu i razvoju, te povećanju konkurentnosti domaće ekonomije.

U saopštenju ministarstva navodi se da, u skladu sa nacrtom smjernica za izradu PER-a za period 2022 - 2024. godina, strukturne reforme obuhvataju ove oblasti: upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, poslovni ambijent i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme za ekonomsku integraciju i reformu energetskog tržišta. Uključena je i reforma tržišta saobraćaja, kao i oblasti poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija te sistem zdravstvene zaštite.

- Kao doprinos ispunjavanju prioriteta koji se odnose na ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom i članicama Evropske unije, a u vezi sa pripremom ovog važnog dokumenta, cijenimo značajnim zainteresovanost i komunikaciju sa predstavnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima privatnog sektora, civilnog društva, NVO sektora, akademske zajednice, lokalne samouprave, građana - navedeno je.

U organizaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, uz podršku UNDP-a, održan je sastanak sa predstavnicima privrednih udruženja, sindikata, predstavnicima ambasada, Delegacije EU u Crnoj Gori, Svjetske banke, lokalnih samouprava, akademskih zajednica, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana.

Proces izrade PER-a podržan je kroz projekat "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori", koji podržava Ministarstvo finansija Republike Slovačke, a sprovode Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore i UNDP.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2023.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Aerodromi dočekuju dvomilionitog putnika

Aerodromi Crne Gore očekuju dvomilionitog putnika, što je odličan rezultat, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić. Komentarišući to što su niskobudžetne kompanije privremeno obustavile dio linija iz naše zemlje, Dobardžić je rekao da smatra da je to kratkoročni prekid linija i da će se prije ljetnje sezone ponovo uspostaviti. - Mi kao država sjutra dočekujemo dvomilionitog putnika. To je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.