NavMenu

Broj turista u julu i avgustu bio 80% u odnosu na 2019. - Prijavljeno više od 1,3 miliona stranaca i oko 50.000 domaćih gostiju

Izvor: Mina Ponedjeljak, 13.09.2021. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Сергей Петров)
Broj turista koji je boravio u Crnoj Gori tokom jula i avgusta u prosjeku je bio na nivou od preko 80% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, pokazuju podaci lokalnih turističkih organizacija.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković, kazala je Pobjedi da je od početka juna do kraja avgusta, na osnovu podataka Uprave policije, u Crnu Goru ušlo više od 2,5 miliona stranaca što je na nivou od 79% u odnosu na 2019. godinu.

- Takođe, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključno sa 6. septembrom, u Crnoj Gori je prijavljeno više od 1,3 miliona stranaca i oko 50 hiljada domaćih gostiju - rekla je Tripković Marković.

Ona je navela da su izuzetno zadovoljni proteklom sezonom jer je, bilo mnogo izazova, naročito imajući u vidu neizvjesnost turističkih kretanja koje je uslovila globalna zdravstvena kriza.

- Brojni turisti odlučili su da ovog ljeta odmaraju u Crnoj Gori, a mi smo se kao dobri domaćini potrudili da njihov boravak učinimo što ugodnijim i da se osjećaju sigurno i bezbjedno u našoj destinaciji. Pored turista iz zemalja regiona, koji su ovog ljeta bili najbrojniji gosti u Crnoj Gori, imali smo prilike da ugostimo turiste iz Poljske, Ukrajine, Francuske, Turske, Švajcarske, Njemačke, Rusije, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, a otvorili smo i neka nova tržišta poput Kazahstana - navela je Tripković Marković.

I podaci Aerodroma Crne Gore, kako je rekla, svjedoče o uspjehu sezone.

- Poslije perioda stagnacije, Crna Gora je za ovu sezonu uspjela da obnovi linije sa nekim od najvećih avio-prevoznika, a otvorene su avio-linije koje nas povezuju sa novim destinacijama, kao na primjer Luksemburgom ili Kazahstanom - kazala je Tripković Marković.

Avgust je, kako je navela, u Tivtu ličio na najbolje godine, dok je Podgorica opslužila oko 85% aviona u odnosu na 2019. godinu. Stepen popunjenosti aviona koji su letjeli ka našim emitivnim tržištima bio je na izuzetno zadovoljavajućem nivou.

- Primjera radi, u zavisnosti od avio-kompanije, iz Ukrajine smo imali popunjenost aviona i preko 90%, iz Njemačke do 88, Francuske 85, Poljske 78, Kazahstana 79 i zemalja regiona 80% - dodala je Tripković Marković.

Ono što je obilježilo ovu turističku sezonu, prema njenim riječima, je pokretanje nove nacionalne avio-kompanije Air Montenegro, koja je zaključno sa 9. septembrom realizovala 417 rotacija i prevezla više od 60 hiljada putnika.

- Nacionalni avio-prevoznik saobraća ka Ljubljani, Istanbulu, Beogradu i Banjaluci, a u narednom periodu, posredstvom nacionalne avio-kompanije, bićemo povezani i sa drugim emitivnim tržištima - kazala je Tripković Marković.

Ona je, govoreći o boravišnoj taksi, rekla da su, na osnovu uvida u račun koje je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja otvorilo za tu namjenu, prihodi NTO od boravišne takse, koji su naplaćeni zaključno sa 8. septembrom, trostruko veći u odnosu na isti period 2020. godine, dok su u poređenju sa 2019. godinom na nivou od 73%.

Ona je navela da njena organizacija ima uvid u 20% prikupljenih sredstava po osnovu boravišne takse, koja se Zakonom o boravišnoj taksi koristi za finansiranje programa NTO.

Što se tiče postsezone, prema posljednjim podacima lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori boravi više od 70 hiljada turista što je na nivou od 64% u odnosu na 2019. godine.

- Nivo popunjenosti hotelskih kapaciteta trenutno je 71%, dok je popunjenost privatnog smještaja na nivou od 62% u odnosu na 2019. godinu - kazala je Tripković Marković.

Prema informacijama hotelsko-turističke privrede, dodaje i da interesovanje turista sa emitivnih tržišta postoji, a u ponudi su i posebni paket aranžmani koji su u skladu sa dešavanjima na tržištu i potrebama gostiju.

- Predstavnici turističke privrede redovno prate zdravstvene mjere i protokole propisane od nadležnih zdravstvenih institucija i sprovode njihovu primjenu kako bi gostima pružili siguran i ugodan boravak. Ipak, turistički promet u postsezoni će umnogome zavisiti od epidemiološke situacije kako u zemlji tako i u svijetu - rekla je Tripković Marković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.