NavMenu

Izvoz Srbije u poljoprivredi i prehrambenoj idustriji 1,98 mlrd EUR za šest mjeseci

Izvor: eKapija Petak, 03.09.2021. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)Ilustracija
Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je tokom posjete gazdinstvima u južnobanatskim opštinama Kovin i Bela Crkva, da je Srbija u poslednjih šest mjeseci zabilježila izvoz u poljoprivredi i prehrambenoj industriji vrijedan 1,98 mlrd EUR.

Nedimović nakon razgovora sa poljoprivrednicima u pomenutim opštinama objasnio da to znači da je izvoz u poljoprivredi i prehrambenoj industriji veći za 13,9% u odnosu na 2020. godinu, koja je bila rekordna, saopšteno je na portalu Vlade Srbije.

On je podsjetio na to da je izvoz u 2010. godini iznosio približno 1,08 milijardi dolara, što je dva i po puta manje nego sada.

Prema njegovim riječima, postoje problemi u poljoprivrednom sektoru, prije svega u mliječnom i tovnom govedarstvu, ali da se ove grane trude da intervencijama države neutrališu negativne efekte na tržištu.

Nedimović je, govoreći o aktuelnim podsticajima, rekao da se upravo završava konkurs za nabavku mehanizacije neophodne voćarima i povrtarima, navodeći da su rezultati konkursa objavljeni i da je u toku žalbeni rok, te da će za nedelju dana biti objavljeni konačni rezultati konkursa.

Potpredsednik Vlade je potvrdio da je u toku konkurs "50:40:10" za stočare, koji podrazumijeva da poljoprivrednik dobija unaprijed odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, 40% se finansira iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10% treba da ima ličnog učešća.

On je najavio da će uskoro uslijediti i konkurs za ratare, ocijenivši da ove mjere itekako znače poljoprivrednicima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.