NavMenu

Xiaomi ulazi u proizvodnju električnih automobila

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 02.09.2021. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi zvanično je registrovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, koje je, kako navodi, ušlo u "podmaklu razvojnu fazu".

Prema saopštenju kompanije, nova podružnica pod nazivom Xiaomi EV registrovana je sa osnivačkim kapitalom od 10 milijardi juana (1,55 mlrd USD), prenosi CNBC.

U martu je ovaj tehnološki div sa sjedištem u Pekingu najavio planove o pokretanju poslovanja u oblasti električnih automobila, u koje će u narednoj deceniji uložiti 10 mlrd USD.

Xiaomi EV trenutno ima 300 zaposlenih, a poslovanje vodi osnivač i glavni izvršni direktor grupe Lei Jun, dodaje se u saopštenju.

Ranije ovog mjeseca, Xiaomi je objavio da je kupio firmu za autonomnu vožnju Deepmotion za oko 77,37 mil USD, kako bi "poboljšao tehnološku konkurentsku prednost" u biznisu s električnim vozilima.

Xiaomi, poznat po svojim smartfonima i drugim internet-gedžetima, prema ocjeni CNBC-a, uskočiće u segment kineskog tržišta koji su već preplavili mnogi igrači, počev od startap kompanija kao što su Nio i Speng pa do onih priznatijih poput Tesle i kineskog BID-a.

Akcije Xiaomija su porasle juče na popodnevnom trgovanju u Hong Kongu za oko 1,4%, nadmašivši rast referentnog Hang Seng indeksa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.