NavMenu

Alitalia 15. oktobra leti u istoriju poslije 75 godina rada

Izvor: Tanjug Petak, 27.08.2021. 11:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/skeeze)Ilustracija
Avio-kompanija Alitalia definitivno zatvara vrata 15. oktobra 2021. godine, nakon što je 75 godina služila kao nacionalni italijanski vazduhoplovni prevoznik.

Od 25. avgusta, Alitalia više ne prodaje karte za bilo kakve letove poslije 15. oktobra, a svi ranije prodati letovi predviđeni poslije tog datuma su otkazani, prenio je portal thelocal.it.

Novoosnovana kompanija Italia Transporto Aereo ili ITA, u državnom vlasništvu, biće novi nacionalni italijanski avio-prevoznik.

Alitalij, članica alijanse SkyTeam koju čine još Delta Air Lines, Air France i KLM, imala je dugogodišnje finansijske probleme i proglasila je stečaj u maju 2017.

Svi putnici koji su do 24. avgusta rezervisali letove kompanije Alitalia za putovanja poslije 15. oktobra moći će da zamjene karte za let kod druge avio-lompanije kako na domaćim tako i na međunarodnim linijama, a ako odluče da promjene destinaciju moraće da plate razliku u cijeni.

Alternativno, oni koji su rezervisali let kod Alitalie nakon 15. oktobra mogu da zatraže potpuni povraćaj novca.

Italijanski list Corriere della Sera procenjuju da je oko 255.000 ljudi rezervisalo karte kod Alitalie za letove poslije navedenog datuma. Dodaje takođe da je vlada u Rimu izdvojila 100 mil EUR (117 mil USD) za isplatu naknade putnicima koji žele povraćaj novca.

Upravni odbor novog nacionalnog avio-prevoznika, ITA, dao je u međuvremenu obavezujuću ponudu za kupovinu 52 aviona Alitalie, kao i za njene aerodromske slotove i drugu imovinu.

Debi ITA-e na nebu dolazi u vrijeme ozbiljne krize za avio-industriju izazvane pandemijom korona virusa, pri čemu su naročito veliki prevoznici u problemu zbog sve žešće konkurencije jeftinih avio-kompanija.

Iz ITA-e su najavili da će od aerodroma Rim Fjumićino napraviti glavni međunarodni vazduhoplovni centar, te da će milanski Linate postati drugi najveći aerodrom.

Njihov preliminarni poslovni plan za 2021. godinu uključuje 61 rutu do 45 različitih destinacija, uglavnom do drugih evropskih metropola kao što su Pariz, London, Amsterdam i Brisel. Na dugim relacijama fokusiraće se na glavne aerodrome u Sjedinjenim Državama i Japanu, uključujući Njujork, Boston, Majami i Tokio, piše portal thelocal.it.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.