NavMenu

Gasna elektrana jedno od rješenja poslije zatvaranja TE Pljevlja

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 27.08.2021. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija

Crna Gora razmatra opcije za zamenu termoelektrane Pljevlja kada bude prestala sa radom, a jedno od rešenja je i gradnja elektrane na prirodni gas u blizini Bara.

- Ne treba gajiti iluziju i širiti lažne nade da će dugo još nakon 2030. godine biti isplativo proizvoditi električnu energiju u termoelektranama, zato je potrebno što prije krenuti u realizaciju svih energetskih rješenja koja bi zamijenila proizvodnju električne energije u količini za koju je sada zadužena TE Pljevlja - rekao je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić prilikom razgovora sa poslovodstvom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Nikšiću.

Termoelektrana Pljevlja sa svojih 225 megavata (MW) obezbeđuje skoro 40 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori. Sekretarijat Energetske zajednice u aprilu je pokrenuo spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE i nakon što je iskoristila dozvoljeni broj radnih sati u sklopu "opt-aut" mehanizma, čiji je cilj da se smanje štetne emisije i sprovede dekarbonizacija. Crna Gora planira ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, a u međuvremenu se obavezala da prestane da koristi ugalj do 2035, što znači da će tada zatvoriti ovu elektranu.

Premijer Krivokapić, koji je nedavno izjavio da će TE Pljevlja verovatno prestati da radi 2030, govorio je o rešenjima da se nadoknadi proizvodnja iz ove elektrane na ugalj, piše Vladimir Spasić za BGEN.

Jadransko-jonski gasovod, kao i onaj koji bi od Prijepolja išao preko Pljevalja, gasna elektrana u zaleđu Bara, samo su neka od rešenja koja moramo da razvijamo, rekao je premijer i dodao da Crna Gora mora da napravi energetski sistem sa više varijanti i nema vreme za gubljenje, preneli su lokalni mediji.


Premijer Krivokapić istakao je da je važno da se svi projekti pripreme u skladu sa standardima EU, da se ne bi dešavalo da postoji obezbeđen kredit, a nema spremnih projekata.

Novca će uvek biti za prave projekte u oblasti zelene energetike, rekao je Krivokapić.

Predsednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović rekao je da se u septembru očekuje početak radova na vektroelektrani Gvozd, snage 50 MW, kao i da bi do kraja oktobra trebalo da bude završen redigovani projekat za HE Komarnica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.