NavMenu

Raste interesovanje za električna vozila - U planu subvencije za ugradnju punionica i kupovinu električnih autobusa

Izvor: Vijesti Četvrtak, 26.08.2021. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Na javni poziv za subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, koji je Eko fond raspisao početkom godine, prijavilo se 37 korisnika, od koji je 28 ispunilo uslove, čime će biti utrošen sav namijenjeni novac za ovu svrhu, dok će u narednom periodu zbog velikog interesovanja biti raspisan sličan poziv gdje će biti uključena i druga prevozna sredstva na električni i hibridni pogon.

To je saopšteno "Vijestima" iz Eko fonda, iz kojeg su naveli da su tek sada u fazi potpisivanja ugovora sa korisnicima nakon čega će im biti isplaćen novac, čime će i zvanično biti zatvoren javni poziv, iako je većina prijava stiglo do kraja marta.

- Zbog usvajanja Programa rada i Finansijskog plana za 2021. godinu krajem jula ove godine, nismo bili u mogućnosti da potpišemo ugovore sa korisnicima i isplatimo novac - saopštili su iz ovog državnog fonda.

Ukupna vrijednost bespovratnog novca iznosila je 100 hiljada eura, od čega je 50 hiljada eura namijenjeno za nabavku električnih automobila, a preostala polovina za nabavku hibridnih vozila.

Subvencije po vozilu su iznosile do 5.000 za električna i do 2.500 eura za "plug-in" i "full hybrid" vozila.

- Ovim javnim pozivom je izvršena nabavka 10 električnih i 20 hibridnih vozila, što je ujedno i bio cilj. Takođe smo ispunili cilj nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine. Polako podižemo svijest građana i nadamo se da će naši prvi korisnici bespovratnih sredstava biti i naši glavni ambasadori u našem kontinuiranom cilju podizanja svijesti građana kada je u pitanju električni vid transporta - poručili su iz Eko fonda.

Oni su dodali da će u budućnosti "kako još uvijek postoji interesovanje za subvencije" nastojati da raspišu još jedan sličan poziv, gdje će pokušati da uključe i druga prevozna sredstva na električni i hibridni pogon.


- Plan nam je da raspišemo javni poziv za subvencije pri ugradnji punionica kako na javnom tako i na privatnom posjedu, gdje će nam biti potrebna podrška lokalnih samouprava. Takođe ćemo razvijati model subvencije nabavke vozila za javni transport, posebno kada su u pitanju električni autobusi - naveli su iz Eko fonda.

Ugovorom je definisano da korisnik realizuje kupovinu vozila samostalno, tako da nije obavezan da kupovinu obavi u Crnoj Gori, koja je tek počela da razvija prodajnu mrežu ovakvih automobila.

Rast interesovanja za električna vozila je vidljiva i po podacima Monstata. Na kraju juna broj registrovanih korisnika je iznosio 75, što je za 36 vozila više nego na kraju marta ove godine.

Eko fond je osnovala Vlada Duška Markovića 2019. godine sa početnim kapitalom od 50 hiljada eura, a finansira se putem mjesečnih naknada od preduzeća koja koriste ložišna postrojenja i postrojenja na električnu energiju i koja zagađuju životnu sredinu. I. I.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.