NavMenu

Kako je fiskalizacija uvela QR kodove u široku upotrebu

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 05.08.2021. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija
Nova fiskalizacija je uvela QR kodove u široku upotrebu. Sada svaki račun na dnu ima kod i on vodi na sajt Poreske uprave gdje se mogu provjeriti stavke na računu i da li je sve u redu.

Do ovoga momenta većina građana nije znala što su QR kodovi, čemu služe i kako da se dobije informacija iz njih.

QR kodove pronalazimo na raznim vrstama štampanog materijala, od vizit karti, plakata, flajera, časopisa, kataloga do bilborda i dnevne štampe. Veoma korisna mogućnost upotrebe ove tehnologije je kod izrade vizit karti, gde se skeniranjem QR koda, podaci o telefonskim brojevima i adresama mogu prenijeti direktno u imenik telefona i uštedjeti vrijeme na ručnom prekucavanju podataka.

Korona virus je svakako imao uticaj na bržu ekspanziju korišćenja ove tehnologije. Sve više su primjetne upotrebe QR koda u ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, što se pokazalo kao dobra reakcija na cjelokupnu epidemiološku situaciju.

Kako je Pobjedi kazao osnivač ICT Cortexa i IT kompanije Codingo Ivan Radunović neke sistematske upotrebe QR kodova do procesa nove fiskalizacije nije bilo iako je upotreba u svijetu počela prije četvrt vijeka.

- Postojali su pojedinačni slučajevi kampanja u kojima su oni korišteni, kao linkovi ka web katalozima i sl. Nijesmo imali primjenu u procesima plaćanja i slanja sredstava za šta se ovi kodovi najviše koriste u Aziji - kazao je Radunović.

Podsjeća da počeci QR koda sežu prije više od 25 godina i prvo su se pojavili kao način da se u fabrikama na proizvodnim trakama brzo očitaju informacije.

- Najveća upotreba je u Kini gdje je odavno postao nezaobilazan za sisteme plaćanja - kaže Radunović.

Po njegovim riječima svakako će otvoriti nove mogućnosti za lokalnu privredu jer su građani postali svjesni te tehnologije.

- Očekujem da će se pojačati njegova primjena, jer je to standardizovan sistem za vizuelno prenošenje informacija. Očekujem da počnu češće da se pojavljuju na reklamnim panoima, bilbordima, u maloprodajnim objektima, svuda gdje to ima smisla - kazao je Radunović.

Ova tehnologija postoji od 1990-ih. Oni su u suštini vrsta koda koji sadrži informacije u obliku koji drugi hardver i softver mogu da razumiju. Na isti način na koji prodavnica provjerava bar kodove da bi identifikovala cijene različite robe, možete skenirati QR kod da biste pokrenuli web lokaciju, registrovali se kod ljekara, prijavili se za uslugu, dobili Wi-Fi lozinku ili instalirali aplikaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.