NavMenu

Nevladine organizacije traže raskidanje ugovora o koncesiji za mHE Skrbuša

Izvor: Mina Četvrtak, 05.08.2021. 13:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Nevladine organizacije WWF Adria, Akcija za socijalnu pravdu i Eko-tim pozvali su Vladu da hitno pokrene proceduru preispitivanja pravne valjanosti izdate vodne dozvole i ostalih saglasnosti koncesionaru Hydro Logistics za izgradnju male hidroelektrane (mHE) Skrbuša u opštini Kolašin.

Oni su Vladu pozvali i da pokrene proceduru oduzimanja koncesije po osnovu zaključenog Ugovora o koncesiji, a bez prava naknade za koncesionara.

- Pozivamo Vladu da hitno pokrene proceduru preispitivanja pravne valjanosti izdate vodne dozvole i ostalih saglasnosti koncesionaru, a imajući u vidu ugrožavanje životne sredine, da pokrene postupak oduzimanja koncesije po osnovu zaključenog Ugovora o koncesiji i da obaveže koncesionara na povraćaj lokacije u prvobitno stanje - navodi se u saopštenju.

Iz te tri NVO su kazali da je ugrožavanje životne sredine i vodotoka Skrbuša početnim radovima na izgradnji mHE, što je rezultiralo protestima lokalnog stanovništva, osnov za preispitivanje pravne valjanosti izdate vodne dozvole i ostalih izdatih saglasnosti koncesionaru, ali i pokretanja procedure za oduzimanje koncesije, s obzirom na to da koncesionar snosi rizik izbora lokacije.

Ugovorom o koncesiji, kako su podsjetili, je definisano da rizik izbora lokacije snosi koncesionar, a što se može tumačiti u konkretnom kroz proteste lokalnog stanovništva.

- Ovdje je bitno za ukazati da projekat izgradnje mHE Skrbuša podrazumijeva provlačenje cijevi kroz rijeku u dužini od 2,3 kilometra. Svi do sada realizovani projekti malih hidroelektrana pokazali su se kao štetni kako za prirodu tako i za ljude - dodaje se u saopštenju.

U te tri NVO smatraju da je bitno napomenuti da su posljedice ugrožavanja životne sredine i narušavanja osnovnih uslova kvaliteta života mještana u proteklih nekoliko godina postale veoma vidljive na društvenoj sceni, te je sljedstveno tome i lokalno stanovništvo svjesnije tih posledica i narušavanja sopstvenih prava, zbog čega se protesti i organizuju.

- Takođe, Zakon o vodama definiše da se voda, kao prirodno javno dobro, može koristiti samo na način kojim se ne ugrožava njena supstanca i ne isključuje njena prirodna uloga, kao i ne ugrožava mogućnost budućih generacija da zadovolje svoje potrebe. Izgradnja i eksploatacija malih hidroelektrana je u suprotnosti sa odredbama Zakona o vodama, a čemu može posvjedočiti ukupna crnogorska javnost - navodi se u saopštenju.

Iz te tri NVO su kazali da projekat izgradnje mHE Skrbuša jeste zapravo korišćenje vodotoka u korist koncesionara, a na štetu lokalnog stanovništva, uz istovremeno narušavanje životne sredine.

- Takav način obavljanja koncesione djelatnosti označava bitnu povredu onoga što je u skladu sa pravno dozvoljenom namjerom ugovornih strana i poništava punovažnost ugovornog odnosa, a naročito imajući u vidu odredbu Ugovora o koncesiji, prema kojoj Vlada ima pravo raskida ugovora u slučaju da se istražnim radovima ili eksploatacijom u kontinuitetu ugrožava život i zdravlje ljudi i životna sredina - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.