NavMenu

Rudnik uglja predstavlja početak lanca proizvodnje 52% električne energije u CG, ne smije biti ugrožen - Narednog mjeseca ugovor za VE Gvozd vrijednu 61 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 05.08.2021. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)
Elektroprivreda (EPCG), prema riječima njenog izvršnog direktora Nikole Rovčanina, neće učiniti ništa što bi ugzorilo poslovanje Rudnika uglja u Pljevljima.

- Radnici neće biti ugroženi, investicije neće biti ugrožene. Nijedan potez nećemo napraviti, niti povući neki novac koji bi ugrozio likvidnost Rudnika uglja, koji je početak lanca 52% proizvodnje električne energije. Dakle od proizvodnje uglja zavisi Termoelektrana (TE) Pljevlja - rekao je Rovčanin u Jutarnjem programu TVCG.

On je, govoreći o TE Pljevlja, kazao da će ona, nakon završene ekološke rekonstrukcije, biti jedan od najmodernijih objekata tog tipa, prenosi portal RTCG.

- Ne želimo da sada govorimo o datumima. Ona čini 52% proizvodnje Crne Gore. Jedan dan njenog nerada košta 400.000 EUR. U junu mjesecu 27 dana nije radila. To nas je koštalo uvoza električne energije blizu 11 miliona - objasnio je Rovčanin.

On se osvrnuo i na planirane investicije.

- Narednog mjeseca očekujemo potpisivanje akcionarskog ugovora za vjetroelektranu Gvozd. Investicija je vrijedna 61 mil EUR. Radimo na izgradnji plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru - kazao je Rovčanin.

On je objasnio da je, kada je došao na čelo EPCG, ustanovljeno da je kompanija bila podešena za održavanje postojećih objekata koji su bili proizvodni s veoma sporom dinamikom kreiranja i stvaranja investicija.

Rovčanin je podsjetio da EPCG punih 40 godina nije izgradila nijedan proizvodni objekat u svom vlasništvu i to je, kako smatra, poražavajuće.

- Zatekao sam takođe stanje da prema građanima, u odnosu na račune za struju, nijesu u dovoljnoj mjeri vršene akcije kojima bi podijelili teret. Zatekao sam prema određenim subjektima nagomilana dugovanja. Na primjer, cetinjski Vodovod koji je dužan 8 mil EUR - precizirao je Rovčanin.

On je saopštio da su zatekli i malo veću dozu luksuza u odnosu na standard crnogorskih građana kada je riječ o voznom parku, ali i visoke otpremnine.

- Imam utisak da je imidž kompanije bio narušen - ocijenio je Rovčanin.

Govoreći o broju zaposlenih, kada se napravi presjek, prošlog mjeseca broj zaposlenih je na nivou istog broja iz 2019. godine.

- Do kraja godine imamo smanjenje radne snage po osnovu sporazuma o prestanku radnog odnosa od 40 do 50 - rekao je Rovčanin.

On tvrdi da brojke od 200 ili 300 koje se pominju u medijima nijesu tačne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.