NavMenu

Gubitak Barske plovidbe 1,6 mil EUR

Izvor: Mina Srijeda, 04.08.2021. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 mil EUR, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine, kada je minus iznosio 125.000 EUR.

Akumulirani gubitak kompanije na kraju juna, kako je navedeno u polugodišnjem izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, iznosio je 14,7 mil EUR, dok je vrijednost kapitala bila negativna i iznosila minus 4,2 mil EUR. Za toliko je ukupni gubitak veći od vrijednosti kapitala, pišu Vijesti.

Sam poslovni rezultat bio je gubitak od 319.000 EUR, ali su dominantno na konačan rezultat uticali rashodi po osnovu kamata, kursnih razlika i drugih efekata ugovorene zaštite po osnovu odnosa sa nepovezanim licima, od 1,7 mil EUR, dok su prihodi po istoj stavci bili 438.000 EUR.

Kompanije ima i kreditne obaveze za kupovinu dva broda od 31,6 mil EUR za koje je država dala garanciju i čije rate djelimično ili u potpunosti vraća već tri godine.

Država u toj firmi ima 51,4% akcija, dok ostalo pripada manjinskim akcionarima.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija ranije je saopšteno da probleme u poslovanju Barske plovidbe prouzrokuju dva loša ugovora iz prethodnog perioda, koji se odnose na kupovinu dva broda bez studije isplativosti i saglasnosti Skupštine akcionara, kao i o njihovom davanju u najam londonskoj kompaniji sa turskim kapitalom Sea pioneer.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da u dogovoru sa malim akcionarima pokušavaju da nađu način kako bi raskinuli ugovor o najmu, jer sada proizvodi dnevni gubitak od oko 30 hiljada USD. Najveću štetu trpe manjinski akcionari koji nijesu uticali na ove loše odluke bivše uprave i Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.