NavMenu

Projekat Solari jedna od najznačajnijih investicija u energetici u poslednjih 40 godina - Vrijednost 30 mil EUR, solarni paneli za 3.000 domaćinstava i 500 privrednika

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.08.2021. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
Pored 3.000 domaćinstava, mogućnost da ugradi solarne panele dobiće i 500 privrednih subjekata, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova u Crnoj Gori, odlučio je Odbor direktora ELektroprivrede Crne Gore (EPCG) koji je usvojio idejno rješenje i Studiju izvodljivosti projekata za čiju će realizaciju biti odgovoran Projektni odbor.

Kako je saopšteno iz kompanije, Bojan Đordan, direktor FC Proizvodnja, je menadžer projekta, a formirano je i više radnih grupa koje će se baviti realizacijom raznih segmenata ovih važnih projekata.

Odbor direktora donio je odluku o raspisivanju javnog poziva za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+ čija je procijenjena vrijednost 30 mil EUR. Pravo na učešće u javnom pozivu će imati domaće i inostrane finansijske institucije.

- Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina - navodi se u saopštenju.

Ovim projektom će se omogućiti da 3.000 domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije. Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu.

- U realizaciji projekta važnu ulogu imaće Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo kapitalnih investicija, lokalne samouprave, CEDIS, a posebno EKO fond koji će sredstva koja će mu uplatiti EPCG iskoristiti da subvencionira korisnike sa najmanje 20% vrijednosti instalacije, tako da će svaki učesnik u projektu dobiti subvenciju od 1.000 do 5.000 EUR. Na ovaj način, građanima i preduzećima biće omogućeno da im u periodu otplate kredita za opremu, od 5 do 7 godina, rata i račun za električnu energiju ne prelaze dotadašnji iznos računa za električnu energiju. Nakon tog perioda, sledećih 20 godina, električna energija za korisnike biće besplatna - objašnjeno je iz EPCG.

Kompletan projekat će se realizovati u periodu do 6 mjeseci od momenta potpisivanja ugovora o finansiranju. Planirano je da se u narednih pet godina projekti, Solari 3000+ i Solari 500+, realizuju dva puta godišnje.

U cilju realizacije projekta, šansu da se zaposle u EPCG dobiće veliki broj građana, s obzirom na to da će za projekat Solari 3000+ i Solari 500+ biti raspisan javni konkurs za 500 novih radnih mjesta.

- EPCG je, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa EU, u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije. Tako EPCG razvija i projekte, izgradnje vjetroelektrane Gvozd, plutajućih solara na našim hidroakumulacijama, solarnih elektrana na neplodnom zemljištu, kao i solarnih elektrana, Velje Brdo i Briska Gora. Radi se i na projektu ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, realizaciji projekta hidroelektrana Komarnica i Kruševo, ugradnji osmog agregata u HE Perućica, te projektu regulacije voda u Nikšićkom Polju - podsjećaju iz kompanije

Realizacija ovih projekata učiniće da državna elektroenergetska kompanija, kako je i obećano, postane lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore.


Projektni odbor

Predsjednik Projektnog odbora je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović. Projektni tim čine i član OD EPCG Rajko Radusinović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, v.d. generalne direktorice Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Radmila Lainović, te izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

U Projektom odboru su i rukovodilac direkcije za razvoj i inženjering EPCG Ivan Mrvaljević, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović, kao i predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija Aleksa Ćulafić. Tu su i Rajko Radošević, Vladimir Ivanović, Vladimir Čađenović i Boris Ostojić iz CEDIS-a, ali i direktor Uprave za nekretnine i imovinu Koča Đurišić.

Članovi Projektnog odbora su i v.d. direktora Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević, predstavnik Eko fonda Andrej Nedović, kao i Bogdan Minić, Stevan Čanović i Branko Knežević iz CGES-a. Na kraju, predstavnici Projektnog odbora su i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.