NavMenu

Na katunima Jelovice ovog ljeta svega nekoliko proizvođača - Stočare zamijenili izletnici i vikendaši

Izvor: Dan Ponedjeljak, 02.08.2021. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Richard Semik/shutterstock.com)Ilustracija
Država Crna Gora i Opština Berane u svojim strateškim dokumentima poseban značaj pridaju razvoju stočarstva. U brojnim studijama naglašeno je da pomenuta grana predstavlja odskočnu dasku za brži prosperitet sjevernog regiona. Takođe, naglašavali su da će se, u cilju pune valorizacije prirodnih potencijala, značajna stredstva usmjeravati za revitalizaciju planinskih katuna. Međutim, brojni su podaci koji ukazuju da još uvijek nijesu stvorene potrebne pogodnosti za podsticaj stočarske proizvodnje.

Tome najbolje svjedoči planina Jelovica na kojoj je tokom ovog ljeta, za razliku od nekih minulih vremena, boravilo svega nekoliko individualnih proizvođača. Tako u katunu Bojavića više nema stočara, iako ih je sedamdesetih godina prošlog vijeka bilo 35. U katunu Lazi Zečevića ima samo jedan stočar, dok ih je nekada bilo preko dvadeset. Slična je situacija i u katunima koji pripadaju mještanima Lubnica. Iz lokalne uprave ističu da uzroke ovakvog stanja treba tražiti u pogrešnoj državnoj politici koja je poslednjih deceniji vođena po pitanju razvoja stočarstva.

- Očigledno je da zalaganja države po pitanju razvoja stočarstva na sjeveru Crne Gore nijesu dala odgovarajuće rezultate. Na to ukazuje i slika naših katuna, poput onih na Jelovici, na kojima je sve manje stočara. Sve to govori da je neophodno iznalaziti nove stimulanse i mogućnosti kako bi se dao odgovarajući podsticaj ljudima koji žele da se bave stočarstvom - kazao je predsjednik opštine Tihomir Bogavac.

Mještani Lubnica ističu da su nekadašnje stočare na Jelovici zamijenili vikendaši, kao i mnoštvo izletnika, koji su i ovog ljeta u velikom broju dolazili na ovu planionu, kako bi, uz roštilj, pivo i hladne napitke, bar na kratko, proveli slobodno vrijeme.

- Na Jelovici više skoro i da nema stočara, iakao se zna da su nekada katuni bili puni uzornih domaćina iz više beranskih i andrijevičkih sela. Hrana se nije, kao danas, kupovala u prodavnicama, nego se sve moglo naći ovdje kod vrijednih proizvođača, od mesa do sira i ostalih mliječnih i drugih proizvoda. Sad više nema tako jakih gazdinstva kao nekada. Zato se ne treba čuditi što izletnici i roštiljdzije, umjesto stočara i čobana, zauzimaju Jelovicu - ističe predsjednik Mjesne zajednice Lubnice Miloš Raković.

Sličnu konstataciju izrekli su i mještani Vinicke, čiji su preci, od proljeća do kasne jeseni, boravili na Jelovici. Svi oni žale što je došlo do odumiranja stočarske proizvodnje i narušavanja prirodnog sklada na planini.

Nema ni organizovanog otkupa tržnih viškova

Mještani tvrde da se uzorni stočari sele u prošlost jer država ne nudi nikakve sigurne garancije koje bi dale podsticaj proizvodnji zdrave hrane.

- Nekada su se na Jelovici, uz narodno veselje, na ražnju okretala domaća jagnjad, a danas se može uočiti da se na roštilje stavalja samo meso iz marketa. Da bi se trenutna situacija popravila trebalo bi aktivirati prodaja mjesta, gdje bi država garantovala otkup tržnih viškova po utvrđenim i prihvatljivim cijenama. Te garancije bi unijele sigurnost kod proizvođača. Tako bi mladi ljudi krenuli da se bave poljoprivredom i stočarstvom i da tržištu nude zdravu ekološku hranu. Konačno mora da se zna da razvoj stočarstva iziskuje potpuno drugačiji pristup - naveo je Slobo Zečević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.