NavMenu

"Suton, đir i film" - U Herceg Novom otvoren Montenegro film festival

Izvor: rthn.me Ponedjeljak, 02.08.2021. 10:27
Komentari
Podeli
Kanli kula (Foto: eKapija)Kanli kula
Uz vatromet, himnu, pogled ka filmskom platnu i novskom nebu, uz goste, publiku, poruke koje u vremenu u kojem živimo znače, čini se, još više nego ikada ranije, na drevnoj Kanli kuli otvoren je 34. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival. Smotra filmskih ostvarenja trajaće do 7. avgusta.

Herceg Novi zamišljam kao jedan "beli pramac broda koji se zove kopno čiji mornari idu diljem okeana i sveta i u njega donose različite dragocjenosti", kazao je jedan iz plejade najznačajnijih jugoslovenskih glumaca Petar Božović otvarajući festival.

- A na pramcu stoje književnici, umjetici a ispred svih zamišljen, Ivo Andrić. Iza njih, davnih godina i sjećanje na izvanrednu Umjetničku školu koja je dala jednog slikarskog diva sa Cetinja - Dada Đurića. Pa iza njega jedno golobrado momče iz Ozrinića, gura se i poslije mnogo godina donese svoju veliku baklju i upotpuni svjetlost sedme umjetnosti - dragi Živko Nikolić. Bez njega bi i biografija ovog koji priča bila mnogo siromašnija. I ne dajte mi više da pričam, smatrajte da je 34. smotra filma otvorena! - kazao je Božović.

U ime Herceg Novog, uglednim gostima iz društvenog i političkog života, filmskim stvaraocima i publici obratio se glavni administrator Opštine Herceg Novi Nenad Đorđević jer predsjednik Opštine Stevan Katić, iz opravdanih razloga, nije mogao prisustvovati otvaranju.

Đorđević je istakao da je FFHN tokom više od tri decenije postojanja savladao sve izazove koje su pred ovakvu manifestaciju postavljali vrijeme ili ljudi, pa i prošla godina koja je zbog pandemije bila jedna od najtežih.

- Kultura uvijek dijeli sudbinu društva čiji je dio. Zato mi je večeras, usuđujem se reći - i više nego proteklih godina, izuzetno zadovoljstvo što vidim, koliko poštovanje propisanih epidemioloških mjera dozvoljava, punu Kanli kulu na otvaranju filmske smotre - rekao je Đorđević.

Filmski festival je jedna od ključnih tačaka identiteta Herceg Novog kao grada kulture i grada filma, podsjetio je i da je Opština, kao titular i pokrovitelj, snažnije nego što je predviđeno ugovorom sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, podržala 34. FFHN.

Prema njegovim riječima ovogodišnji Festival "predstavlja omaž korijenima i ličnostima koje su ga izgradile, a u isto vrijeme donosi promjene, uključivanjem novih generacija koje su odrastale uz novsku smotru filma".

- Osvrćući se na same početke i dosadašnje trajanje, a u isto vrijeme gledajući naprijed, vjerujem da će ovo izdanje podstaknuti na razmišljanje i dijalog o budućnosti festivala, kako bi iznjedrilo neke nove pravce i rješenja koji će garantovati da nas hercegnovski đir kroz svijet pokretnih slika i dalje povezuje i upoznaje sa regionom, svijetom i nama samima - bila je poruka Đorđevića.

(Foto: Opština Herceg Novi)
Grad pisaca Herceg Novi čiju bogatu istoriju i biografiju čine velikani književnosti poput Njegoša, Marka Miljanova, Iva Andrića i drugih, dobio je prije 34 godine filmski festival koji je trajanjem i kvalitetom izvojevao visoko mjesto kao jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste u Jugoistočnoj Evropi, podsjetio je Andrija Radulović generalni direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno umjetničkog stvaralaštva u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

- Raduje nas činjenica da će više od 50 filmskih ostvarenja koja nose bogatstvo različitih tema sa akcentom na predstavljanje savremenog izraza koji sve više osvaja širi kulturni prostor. MPNKS dalo je punu podršku ovom značajnom kulturnom događaju kao manifestaciji od posebnog značaja za kulturu Crne Gore uvjereni u kvalitet, kontinuitet i međunarodni karakter FFHN. Film pruža mogućnost svakom čovjeku da doživi umjetnost na svoj način jer film iznosi na svjetlost ljepotu, tugu i radost i progovara munjevitim slikama o onim zataškanim stvarima i problemima savremenog čovječanstva, svojevrsnom stvaralačkom pobunom i slobodom bez koje nema umjetnosti - kazao je Radulović.

Program otvaranja Festivala vodili su glumci Dubravka Drakić i Dejan Đonović, koji je i tvorac scenarija.

U prigodnom sjećanju bilo je vremena i za sve one koji su FFHN decenijama činili boljim, a napustili su nas između dvije hercegnovske filmske smotre, prvenstveno za producenta i poslovnog direktora Zorana Živkovića, ali i za publicistu, novinara, autora prve festivalske špice Milana D. Špičeka, pouzdanog člana tehničke ekipe Pera Dubaneka, brojne glumce koji su bili redovni ili povremeni gosti festivala.

Uslijedile su projekcije dva filma "Jabuke" grčkog reditelja Hristosa Nikoua, koji je imao premijeru na 77. Festivalu u Veneciji a potom filma "Polje maka" rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua.

Od 1. do 7. avgusta u Herceg Novom nas očekuje najbolje od nove evropske kinematografije, svjetska premijera filma "Pucnji u Marseju" Gordana Matića, crnogorske premijere, studentski filmovi sa 11 akademija i jugoslovenski klasici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.