NavMenu

Plantažama neophodna nova sistematizacija i kolektivni ugovor - Rezultati u prvih šest mjeseci obećavaju, ostvaren rast prodaje na gotovo svim tržištima

Izvor: Mina Ponedjeljak, 02.08.2021. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Trenutna situacija u Plantažama je složena i veoma teška, a dodatno i zbog toga što je dio zaposlenih preko sindikata, organizovao štrajk upozorenja sa nezakonitim zahtjevima, saopštio je izvršni direktor kompanije, Miroslav Vuković.

On je, u intervjuu za Pobjedu, kazao da zahtjevi za njegovu i smjenu kompletnog menadžmenta ne spadaju u nadležnost sindikata, ni zaposlenih, zbog čega su podnijeli tužbu Osnovnom sudu, tražeći da se utvrdi da je štrajk upozorenja nezakonit.

- Sindikat može da zahtijeva što god želi, pa i ovo što je zahtijevao, ali ne može povodom tih zahtjeva da štrajkuje na zakonit način. Stoga, očekujem da svako radi svoj posao, a sve u najboljem opštem, kompanijskom i interesu zaposlenih. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome, da osiguramo neophodne uslove za kompanijski opstanak i buduću perspektivu - rekao je Vuković.

On je na pitanje da li namjerava da ostane na poziciji direktora, odgovorio potvrdno.

- Naravno da namjeravam. Da nemam tu namjeru i volju, ne bih se ni prihvatio ove, po više osnova, sada istinski nezahvalne pozicije. Ukazano mi je povjerenje vlasnika kompanije da budem na njenom čelu i to u uslovima i okolnostima koje se ne pamte od njenog osnivanja - saopštio je Vuković.

On je dodao da je odlučan u namjeri da se naprave pozitivni iskoraci u radu i da se povrati renome koji su Plantaže imale.

Vuković je rekao da je drugačiji način razmišljanja i odnos prema kompaniji osnov najavljene transformacije, nove strategije poslovanja i ranije usvojenog petogodišnjeg plana rada i razvoja.

- Cilj je da se postigne finansijska konsolidacija i stabilnost. Preduzimaju se brojne aktivnosti da bi održali i osnažili proizvodnju i prodaju, koje je potrebno diversifikovati kako bi povećali bazu prihoda i obezbijedili sigurniju budućnost - kazao je Vuković.

On smatra da će reorganizacija kompanije omogućiti racionalizuju troškova, korišćenje određenih resursa punim kapacitetom, mjerljivost rada i doprinosa zaposlenih i lakše utvrđivanje kritičnih tačaka poslovanja.

- Mjere maksimalne racionalizacije svih troškova su uveliko sprovedene, ali se značajnije mjere ne mogu sprovesti do kraja bez izrade nove sistematizacije i novog kolektivnog ugovora. U menadžmentu su se desile kadrovske promjene na više pozicija i u tom pravcu će se i dalje nastaviti - rekao je Vuković.

On je naveo da očekuje da svi zaposleni, bez obzira na nezakoniti štrajk i stečene navike, prepoznaju trenutak i prihvate neminovne promjene, koje su uslov za opstanak.

Vuković je saopštio da menadžment ohrabruju rezultati ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine.

- Gotovo na svim tržištima, a naročito domaćem i tržištima regiona, bilježimo rast prodaje, pa je tako fakturisana realizacija u prvih šest mjeseci 51% veća u odnosu na prošlu godinu i 15% veća u odnosu na plan. Ukoliko se takav trend nastavi, a to u mnogome zavisi od turističke sezone i epidemiološke situacije, očekujemo značajno bolji poslovni rezultat u odnosu na prošlu godinu i plan - objasnio je Vuković.

Cilj je da kompanija ovu godinu završi sa što boljim poslovnim rezultatima, iako isti ne mogu biti mjerljivi samo kroz finansijske iskaze, već i kroz najavljeno restrukturiranje.

Na pitanje da li su Plantaže dobile pomoć države od oko 5 mil EUR, on je odgovorio da nijesu, ali da očekuje da će se ubrzo ostvariti.

- Vjerujemo da će država prepoznati značaj ovog trenutka i da će obezbijediti neophodnu pomoć, kako bi se izbjegao rizik mogućeg uvođenja stečaja. S obzirom da smo uspjeli da za proteklih devet mjeseci, i pored ugrožene likvidnosti, održimo kontinuitet realno ugroženog poslovanja, očekujemo da se u najkraćim mogućim rokovima obezbijede nedostajuća sredstva - kazao je Vuković.

On je dodao da je poslovanje uslovima pandemije, ali i brojnih neriješenih problema iz prethodnog perioda, dovelo do značajnog pada prihoda u prošloj godini, od skoro pedeset odsto.

- Zbog toga smo umanjili zarade kako bismo omogućili opstanak kompanije, a isplaćena je junska plata. Prosječna zarada za prvih pet mjeseci je 562,65 EUR neto, odnosno 837,63 EUR bruto, što je 13% manje u odnosu na prethodnu godinu - naveo je Vuković.

On je dodao da se Plantaže u ovoj godini finansiraju isključivo iz sopstvenih izvora, bez pomoći države i kredita.

Na pitanje na koje mjesto je raspoređena bivša direktorica Verica Maraš, on je kazao da je ona, shodno stručnoj spremi i aktuelnoj sistematizaciji, a u skladu sa pozitivnim propisima, raspoređena na radno mjesto referenta u sektoru prodaje i marketinga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.