NavMenu

Obnovljivi izvori energije prioritet razvoja EPCG - Do kraja godine početak gradnje VE Gvozd

Izvor: eKapija Nedjelja, 01.08.2021. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) trajno je opredijeljena da u najvećoj mjeri investira u razvoj zelene energije, saopšteno na sastanku predstavnika kompanije i nevladinih organizacija Green Home, Eko tim, KOD i Breznica. Tokom sastanka predstavljeni su i novi projekti kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), čija realizacija bi trebalo da počne do kraja ove ili tokom prvog polugođa naredne godine.

- Ponovljeno je opredjeljenje EPCG da, u najvećoj mjeri, investira u razvoj zelene energije i namjera da, kroz obezbjeđenje dijela sredstava iz evropskih fondova i bankarskih institucija, u saradnji sa kredibilnim partnerima, pristupi izgradnji solarnih i vjetroenergetskih kapaciteta - saopšteno je iz EPCG.

Ocijenjeno je takođe, da je od izuzetnog značaja i saradnja sa nevladinim sektorom, posebno organizacijama koje u fokusu imaju očuvanje životne sredine.

- U tom smislu, NVO sektoru su pezentovani projekti naše kompanije i konstatovano je da se uspješno privode kraju pripreme za izgradnju vjetroelektrane Gvozd na krnovskoj visoravni i solarne elektrane Briska Gora iznad Ulcinja, dok će završetkom idejnog projekta, u novembru ove godine, biti ispunjeni svi uslovi za početak izgradnje HE Komarnica - istakli su iz kompanije.

Podsjećaju i da je Skupština akcionara, nedavno je dala "zeleno svjetlo" za izgradnju vjetroparka Gvozd, a preliminarno je uspostavljena saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi obezbjeđenja potrebnih sredstava za realizaciju projekta. Potpisivanje Ugovora očekuje se narednih dana, a projekat bi trebalo da počne do kraja ove godine.

- Aktuelni su i potpuno izvjesni projekti, izgradnje pontonske, tj. plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru u Nikšiću za čiju izgradnju su zainteresovane danske kompanije, SE Velje Brdo, kao i projekat Solar 3000+, koji podrazumijeva ugradnju solarnih panela na krovovima individualnih stambenih objekta, vrijedan oko 30 mil EUR - navodi se u saopštenju.

- U skladu sa temeljnim opredjeljenjem da investira u razvoj zelene energije, EPCG aktivno radi i na projektu koji podrazumijeva obilježavanje neplodnog zemljišta na kojem bi se takođe instalirali fotonaponski sistemi - dodaju iz kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.