Izvor: eKapija | Subota, 31.07.2021.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu gradnja Kuće poljoprivrede u Beranama - Vrijednost investicije 600.000 EUR, završetak radova na proljeće 2023.

Berane
Berane (Foto: YouTube/screenshot)
U Beranama bi uskoro mogla početi izgradnja Kuće poljoprivrede, pošto je Vlada dala saglasnost za izgradnju ovog objekta. Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 600.000 EUR, dok je rok za završetak radova april 2023. godine.

Kuća poljoprivrede biće izgrađena na parceli 2386/1 površine 1.376 m2 koja je u vlaništvu države, zbog čega je i bila potrebna saglasnost Vlade za gradnju objekta.

Kako je saopšteno, objekat bi se iskoristio za smještaj državnih institucija i službi koje imaju svoje ispostave u Beranama, a koje nemaju trajno riješeno pitanje poslovnih prostora, kao i lokalne poljoprivredne službe. U ove institucije spadaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - regionalna kancelarija Direktorata za plaćanje, savjetodavne službe, koje su trenutno u iznajmljenim prostorijama, inspektori za poljoprivredu, šumarstvo, inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, veterinarski i fitosanitarni inspektori kao i Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu opštine Berane.

- Izgradnjom ovog prostora trajno bi se riješio problem smještaja državnih i lokalnih poljoprivrednih službi i eliminisali troškovi zakupa. Sve lokalne i regionalne poljoprivredne službe bile bi na jednom mjestu, što bi bilo od velikog značaja za poljoprivrednike i omogućilo im da lakše i brže ostvare svoje zahtjeve i dođu do potrebnih informacija - objašnjeno je u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja Kuće poljoprivrede nalazi se u gradskoj sredini Berana, na raskrsnici Polimske
i Čukaričke ulice. Parcela se nalazi u okviru DUP Školski centar Vukadin Vukadinović, broj urbanističke parcele UP 120, a dozvoljena je izgradnja objekta spratnosti P+3. Izvještaj sa obilaska terena pokazao je da nema ograničenja za gradnju.

- Potreba za prostorom definisana je na oko 400 m2 neto površine, dok se budžet koji obuhvata izradu idejnog i glavnog projekta i nadzor nad građevinskim radovima, reviziju glavnog projekta, izvođenje građevinskih radova, uređenje terena površine do 400 m2 koje podrazumijeva i formiranje parkinga, saobraćajnih priključaka i pristupnih puteva, te opremanje regionalne kancelarije Direktorata za plaćanje namještajem i IT opremom, procijenjuje na 600.000 EUR - navdeno je.

Ministarstvo poljoprivrede će nakon izgradnje objekta napraviti predlog rasporeda korišćenja prostora, dok bi se prostor nakon realizacije predao Upravi za imovinu na dalje upravljanje. Opšina Berane će obezbijediti potrebne dozvole koje se izdaju na opštinskom nivou i učestvovati u poslovima komunalnog opremanja. Prema nacrtu plana aktivnosti rok za izgradnju objekta je april 2023. godine.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da pribavi potrebne dozvole od opštine Berane i preduzme druge radnje u skladu sa projektom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE