NavMenu

Plan davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina - MKI predložilo 29 lokacija širom Crne Gore

Izvor: eKapija Subota, 31.07.2021. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tantzi13/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada je usvojila informaciju o planu davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2021. godinu, sa izvještajem sa javne rasprave. Kako je navedeno u objavljenom dokumentu, Ministarstvo kapitalnih investicija predložilo je Vladi davanje koncesija za 29 lokaliteta širom Crne Gore.

Planom se, pored ostalog, stvara osnova za ekonomski razvoj lokalnih zajednica i Crne Gore u cjelini, kroz razvoj i održivu eksploataciju ekonomski isplativih ležišta mineralnih sirovina.

- Davanjem koncesija obezbjeđuje se odgovarajući javni interes, unapređenje rudarske djelatnosti, veća zaposlenost, kao i racionalno, ekonomično, pravilno i efikasno korišćenja prirodnih resursa, uz očuvanje životne sredine - saopšteno je iz Vlade.

Kako je istaknuto, u Crnoj Gori je registrovan znatan broj pojava mineralnih sirovina među kojima su tehničko-građevinski i arhitektonsko-građevinski kamen, koji se mogu svrstati među najznačajnije nemetalične mineralne sirovine.

U objavljenom dokumentu navedeno je da se Ministarstvo kapitalnih investicija tokom izrade Plana rukovodilo valorizacijom određenih mineralnih sirovina. Svi lokaliteti su bili obuhvaćeni kroz osnovna i detaljna geološka straživanja i utvrđena je potencijalnost mineralne sirovine, kao i namjena ovih prostora kroz prostorno-urbanističku dokumentaciju.

- Strogo su se poštovale i mjere zaštite životne sredine, koje se sprovode tokom geoloških istraživanja i eksploatacije, u skladu sa zakonom. Kroz koncesionarstvo se dolazi do optimalnog korišćenja raspoložive mineralnosirovinske baze i odgovarajućih korekcija na relaciji uvoz-izvoz, povećanje vrijednosti prizvodnje, zaposlenostoi uz poštovanje i rješavanje problema zaštite životne sredine, uticaja naučno-tehnološkog razvoja kao i do određenih ograničavajućih faktora - objašnjeno je.

Koje je sve lokacije predložilo Ministarstvo kapitalinih investicija možete vidjeti u dokumentu u prilogu.



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.